Grad Dubrovnik i CLIA potpisali sporazum o suradnji

Grad Dubrovnik i CLIA potpisali sporazum o suradnji

Dubrovačko-neretvanska županija/DULIST

Na radnom sastanku u organizaciji Grada Dubrovnika s predstavnicima CLIA-e (Cruise Lines International Association) gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i predsjednica CLIA-e Kelly Craighead prezentirali su sljedeću faza suradnje.

To uključuje i buduće projekte koji se odnose na razvoj održivog turizma kao dio projekta grada Dubrovnika Respect the City.

Nakon sastanka gradonačelnik Mato Franković i predsjednica CLIA-e Kelly Craighead potpisali su Sporazum o suradnji Grada Dubrovnika i CLIA-e, čime je formalizirana i dogovorena suradnja na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika putem odgovornog upravljanja turizmom.

Tom prigodom je gradonačelnik Franković kazao kako je cruise industrija značajan dio ukupne turističke ponude Dubrovnika i kao takvu je poštujemo, ali poštujemo i činjenicu da je cruise industrija prepoznala Dubrovnik kao grad koji se želi baviti održivošću svoje destinacije i koji itekako planira dugoročno upravljanje svojim turizmom. Isto je potvrdila i Craighead, kazavši kako turistička destinacija mora prvenstvo biti dobra za svoje stanovnike prije nego što može pružiti odlično iskustvo svojim posjetiteljima, od kojih mnogi dolaze upravo brodovima na kružnim putovanjima.

U Sporazumu o suradnji ističe se kako će Grad i CLIA surađivati s ciljem rješavanja problema upravljanja turizmom u Dubrovniku te sudjelovati u relevantnim istraživanjima o efikasnom planiranju i odlučivanju u vezi s problemima turizma u Dubrovniku. Uz to, koristit će globalno priznate analize i okvire planiranja održivog turizma kako bi identificirale prioritete, procese i projekte.

Provest će zajednički dogovorene projekte upravljanja turizmom, nastojati educirati goste i lokalno stanovništvo putem projekta "Respect the City" o održivim načinima promoviranja i doživljavanja Dubrovnika te nastojati razviti i implementrati inovativna rješenja upravljanja posjetiteljima i destinacijom za bolji protok posjetitelja i upravljanje turizmom, koji će poboljšati kvalitetu života i iskustvo posjetiteja.