HGSS proslavio 70 godina spuštanjem Dubrovčana užetom s Luže

HGSS proslavio 70 godina spuštanjem Dubrovčana užetom s Luže

HGSS

Povjerenje je jedna od najvažnijih poveznica između članova Hrvatske gorske službe spašavanja, mogli su se uvjeriti i posjetitelji Straduna. Pod budnim okom HGSS-ove stanice Dubrovnik, i odrasli i djeca okušali su se u jednoj od temeljnih alpinističkih tehnika, spuštanju užetom niz zvonaru Luža.

To je tek prvi od niza aktivnosti pod sloganom „Niti koje nas povezuju“ kojima HGSS slavi 70 godina dugu tradiciju očuvanja ljudskog života te povezuje građane s ljudima koji ih svakodnevno čuvaju, pronalaze i spašavaju.

"Članovi Službe svoj život posvećuju spašavanju i traganju za izgubljenim osobama 24 sata dnevno, 365 dana u godini te posjeduju mnoge specijalne vještine. Spuštanje užetom odnosno, abseil tehniku, koristimo u spašavanju, alpinističkim, speleološkim i ostalim aktivnostima na terenu, a često ju prezentiramo na vježbama. Ovim smo događajem omogućili građanima da se, umjesto samog promatranja, na tren stave u našu poziciju i vide kakav je osjećaj raditi to čime se mi bavimo. Osim adrenalina kojeg su mogli iskusiti, građani su se morali prepustiti u ruke druge osobe i jednostavno joj vjerovati što je dio naše svakodnevice", istaknuo je Marijo Begić, pročelnik HGSS-ove stanice Dubrovnik.

Kao što je osnovni dio opreme HGSS-a uže, sačinjeno od niza niti koje ga čine čvrstim, tako je i Služba istkana od neraskidive suradnje između svojih članova i isprepletena jedinstvenim pričama iza svakog spašenog života. Događajima u sklopu proslave 70. obljetnice osnutka obuhvatit će se sve veće skupine djelatnosti HGSS-a, poput alpinizma, spašavanja na vodi ili speleospašavanja.

Sljedeća „nit“ bit će dugogodišnja tradicija i to u kolijevci hrvatskog alpinizma i planinarstva u Ogulinu, a sve to na Svjetski dan planinara, u subotu 7. ožujka.

Kao nacionalna i dobrovoljna udruga koja broji preko 1.000 visokomotiviranih volontera koji svakodnevno pomažu i tragaju za unesrećenim osobama, HGSS iza sebe ima preko 10.000 akcija spašavanja. Na godišnjoj razini odvija se oko 500 akcija u planinama, 180 potraga, 270 intervencija, preko 30 akcija koje uključuju i upotrebu helikoptera te velik broj intervencija na vodi.

Osim što neprestano djeluju na terenu, građanima dijele i vrijedne savjete kako bi učili na tuđim greškama, a ne na vlastitim.