Hitan prijevoz helikopterom Mi-8 MTV

Hitan prijevoz helikopterom Mi-8 MTV

Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO prevezla je jutros, 18. rujna 2013. novorođenče iz bolnice Dubrovnik do KBC-a Split.

Riječ je o prijevremenom porodu dječaka sa Mljeta koji je rođen jučer u dubrovačkoj bolnici te je zbog potreba hitnog zbrinjavanja prevezen helikopterom Mi-8 MTV do splitskih Firula. O zahtjevnosti akcije spašavanja bebe govori i činjenica kako su tijekom leta, medicinski tim koji je bio u pratnji i tehničar letač posade, iznad Brača bebu reanimirali i uspjeli joj spasiti život i dalje ju zbrinuti u splitskoj bolnici. Posadu ETH činili su kapetan satnik Ante Siniša Kozina, kopilot poručnik Filip Petrinjak te tehničari letači natporučnik Božo Kuduz i narednik Boris Melvan.

U ovoj godini helikopterske posade iz Divulja prevezle su 20 trudnica sa započetim porođajima dok je jedna od njih i rodila dječaka u helikopteru HRZ i PZO iznad Bračkog kanala. Bio je ovo 383-i pacijent u ovoj godini kojeg su helikopterske posade HRZ i PZO zračnim putem prevezle do Kliničke bolnice Split i drugih medicinskih ustanova u RH. Sveukupno je ETH od 2005. godine do 15. rujna 2013. prevezla oko 3200 pacijenata (to odgovara broju stanovnika Opuzena odnosno sveukupnim kapacitetima bolničkih kreveta KBC Split , KB Dubrava i Opće bolnice Zadar).