I Dubrovnik slavi Svjetski dan glazbe

I Dubrovnik slavi Svjetski dan glazbe

TZ Grada Dubrovnika

Povodom Svjetskog dana glazbe koji se obilježava u ponedjeljak, 21. lipnja, u gradu Dubrovniku na različitim lokacijama održat će se niz bogatih glazbenih događanja, a kojima će prethoditi nastup Folklornog ansambla Linđo večeras u 21 sat ispred Kneževa dvora.

Prvi dan ljeta održat će se spektakularni koncert „Pozdrav ljetu“, kojeg naša vrsna violončelistica Ana Rucner tradicionalno upućuje iz amfiteatra Excelsa nekretnina na Srđu na prvi dan ljeta,u ponedjeljak  21.6., u 5 sati ujutro,  a osim u prekrasnim zvukovima Aninog violončela, gitare Ivana Raiča i mandoline Maria Markovine, posjetitelji će ove godine uživati i u poeziji koju će čitati naš glumac Vedran Mlikota.

Glazbena poslastica u organizaciji Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, povodom Svjetskog dana glazbe, održat će se ispred crkve sv. Vlaha, gdje će s početkom u 20 sati koncert održati B&P (brass and percussion) septet Dubrovačkog simfonijskog orkestra s programom popularne, filmske, jazz i latino glazbe.

Ovaj septet čine puhači Džemal Cakić, Martin Hrćan, Toni Kursar, Damir Butigan i Ivan Kušelj, udaraljkaš Alan Polzer i udaraljkašica Karmen Pervitić.

Program koji ovi glazbenici priređuju uvijek iznova oduševljava publiku, a riječ je o zanimljivim obradama poznate glazbe iz filmova, jazz obradama, kao i omiljenim pop-rock svevremenskim hitovima.  Tako će publika čuti primjerice, glazbu iz "Pink Panthera" i "Doručak kod Tiffanyja", potom glazbu iz Zvjezdanih staza, obradu slavne "Nessun dorma" kao i Španjolskog ciganskog plesa, ali i jazz izdanja tradicijski dubrovačkih napjeva poput "Zelene naranče", "Poletjele bijele vile" i "Župčice". Koncert je besplatan, a za posjetitelje će biti osigurana sjedeća mjesta.

U sklopu obilježavanja prvog dana ljeta i Svjetskog dana glazbe, u Pilama, između vanjskih i ulaznih vrata, održat će se multimedijska ambijentalna instalacija “Odakle dolazimo?, Što smo?, Kamo idemo?' autorice Iris Lobaš Kukavičić. Srđan Berdović ustupio je vrhunske produkcije u izvedbi japanskih perkusionistica (dobitnica Grammy nagrade) koje sviraju na posebnim udaraljkama i instrumentima izrađenima od specijalne vrste kamena koji se može pronaći samo na sjeveru Japana. Predložena glazba se izvrsno uklapa u koncept instalacije jer ima poveznicu s dubrovačkim kamenom i gradskim zvonima.