Izdane prve novčane kazne za nepropisno postavljene bankomate

Izdane prve novčane kazne za nepropisno postavljene bankomate

Grad Dubrovnik

Za sedam objekata u povijesnoj jezgri Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika izdalo je rješenja o izvršenju putem novčane kazne, u iznosu od 10 000 kuna, nakon što su istekli rokovi po upravnom postupku čijim rješenjem je naloženo uklanjanje postavljenih bankomata s otvora zgrade.

Nakon što isteknu rokovi za plaćanje, a ako korisnici prostora bankomate ne uklone, izdat će se novo rješenje o izvršenju putem novčane kazne, s iznosom koji će svaki idući put biti duplo veći (20 000 kuna, potom 40 000 kuna pa 80 000 kuna…) i može ići do milijun kuna.

U međuvremenu, već sutra i svakog idućeg dana, Komunalno redarstvo prekršitelje će kažnjavati izdavanjem obveznih prekršajnih naloga, u iznosu od 10 000 kuna dnevno za pravne osobe uz 2 000 kuna dnevno za odgovornu osobu, dok će iznosi za prekršitelje fizičke osobe biti u iznosu od 2 000 kuna dnevno.

Podsjetimo, korisnici prostora u Širokoj ulici, koji su također dobili rješenje o uklanjanju, prošli su tjedan sami uklonili sporne bankomate prije isteka roka i tako izbjegli plaćanje visokih novčanih kazni.

Izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu, kojima je Grad Dubrovnik propisao zabranu postavljanja bankomata i drugih uređaja u otvore na zgradama u povijesnoj jezgri, Dubrovnik je postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata kako bi zaštitio UNESCO-vu spomeničku baštinu.