Izložba „Uvik friško“ u petak na gruškoj peskariji

Izložba „Uvik friško“ u petak na gruškoj peskariji

Grgo Jelavic/PIXSELL

Izložba morskog otpada pod nazivom "Uvik friško" bit će otvorena u petak 26. travnja 2019. godine od 8 do 11 sati na peskariji u Gružu u organizaciji splitske Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

Riječ je o jednodnevnoj izložbi otpada, uglavnom plastičnog, prikupljenog u akciji čišćenja viške plaže Zaglav, koja se postavlja na ribarnicama u četiri hrvatska grada, u cilju podizanja svijesti javnosti o učincima morskog otpada na Jadranski ekosustav.

Izložba se organizira u sklopu međunarodnog projekta "ML Repair", čiji je opći cilj sprječavanje i smanjivanje unosa te raspršivanja otpada u Jadranskome moru.

"ML Repair" je projekt talijansko-hrvatskih partnera. Nositelj je CA' Foscari Fakultet, Sveučilište u Veneciji, a partneri su talijanski Nacionalni Institut za zaštitu okoliša i istraživanje (ISPRA), Udruženje M.A.R.E. i LIMOSA iz Italije te Institut za oceanografiju i ribarstvo, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita.