Kako se na Korčuli nose s posljedicama koronavirusa?

Kako se na Korčuli nose s posljedicama koronavirusa?

Niko Perić

Prema prvim procjenama stanovništva na otoku Korčuli i dijelu poluotoka Pelješca koji koriste administrativne, upravne, zdravstvene i slične usluge, stanje je izvanredno do normalizacije nastale situacije sa koronavirusom.

Jučer je aktiviran Stožer civilne zaštite Grada Korčule. Od danas je tvrtka u prijevozu putnika Arriva Hrvatska ukinula autobusne linije s otoka Korčule prema Dubrovniku i Zagrebu.

U cilju što boljeg funkcioniranja javne zdravstvene službe na razini primarne i specijalističko konzilijarne zdravstvene zaštite Doma zdravlja Korčula, za one sa sumnjom na koronavirus, od sutra se uvodi dežurna ambulanta, kojom bi se smanjio opseg rada ostalih ambulanti.

Uvodi se i novi način ulaska u zgradu Doma zdravlja.Svi pacijenti ulaze na gavni ulaz, a izlaze požarnim izlascima.

Pacijenti s lakšim oblikom sličnim gripi ne trebaju dolaziti u Dom zdravlja, već slušati telefonske upute liječnika i biti u samoizolaciji, kako bi se izbjegle gužve u čekaonicama i nepotrebni kontakti koji pogoduju širenju virusa.

Od jučer je Gradsko društvo Crvenog križa Korčula uvelo volontersku službu za podršku putem telefona osobama koje se nalaze u potrebi i pomoć samačkom staračkom domaćinstvu i ljudima koji su u samoizolaciji, a nemaju koga poslati da im obavi nabavku hrane, higijenskih potrepština i lijekova, a vezano uz situaciju nastalu zbog novog koronavirusa.

Broj telefona je 0923891026 i mogu zvati svi stanovnici općine Orebić i otoka Korčule! Njihovi brojni volonteri su se odazvali izradi zaštitnih maskica.