Katarina Duda predstavlja se Korčulanima

Katarina Duda predstavlja se Korčulanima

Niko Perić

Potporom Ministarstva kulture RH, zaklade "Kultura Nova", Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Korčula večeras će se u organizaciji Prostora suvremene i medijske umjetnosti "Siva zona" u Korčuli u 21 sat u Atriju gradske vijećnice predstaviti umjetnički radovi Katarine Duda.

Odražavaju posljedice razvitka turizma u Dubrovniku, Zagrebu i Rijeci. Autorica trenutno boravi u Korčuli na umjetničkoj rezidenciji u organizaciji i na poziv udruge "Siva zona", pripremajući projekt u sklopu programske linije "Kritički turizam", čija se javna prezentacija očekuje u izložbenoj sezoni 2021.

Katarina Duda svojim radovima oblikuje specifičan interdisciplinarni kritički diskurs koji dotiče goruća pitanja mono-ekonomije turizma u pojedinim mjestima u Hrvatskoj, te njenih posljedica na društvene, kulturne i prostorne dinamike,napominje kustos Sive zone Darko Fritz.

Kako umjetnica navodi :”Turizam, prisutan i u onim rijetkim trenucima tišine – u četiri ujutro na Stradunu – dok je sve drugo tiho, dopire iz brujanja bankomata i frižidera iza zaključanih lokala. Istražujem potencijal onoga što je od grada ostalo, u iščekivanju kraja sezone, u ideji o odmoru grada od gužve, konzumacije i scenografije.”.

Katerina Duda (1989.) je multimedijska umjetnica. Diplomirala je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti, i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U radovima se najčešće bavi temama vezanim uz urbane prostore, i kako se u prostoru reflektiraju šire društvene promjene, primjerice kroz arhitekturu ili turizam. Koristi raznolike medije poput društvene prakse, akcija i intervencija u javnom prostoru, kao i dokumentarni film i video.