Knjige umjetnika ARL: Maja Marković predstavlja "Bilješke o nesigurnostima"

Knjige umjetnika ARL: Maja Marković predstavlja "Bilješke o nesigurnostima"

Art radionica Lazareti

Nova knjiga u izdanju "Knjige umjetnika ARL", autorice Maje Marković "Bilješke o nesigurnostima" bit će predstavljena večeras u 19 sati u Art radionici lazareti. Knjigu i rad na njoj predstavit će autorica Maja Marković.

Tvrdo ukoričene knjige nastale su prema autorskom otisku (1/1) jedne od bilježnica koje izrađujem u posljednjih nekoliko godina u različitim tehnikama. Te su knjige, naime, posve samostojni umjetnički artefakti, no izmiče definiranje njihova konkretna izražajna medija.

Teško ih je nazvati artistsbookom, iako po svemu nalikuju. U ovome slučaju reproducirana je jedna od tih kniga-bilježnica u ediciju koja tvori novu cjelinu i nudi novu interpretaciju “knjige u knjizi” predstavljajući se mogućnosti ilustracija prostora.

Prazne ili ispunjene, međusobno se isprepliću ili ne, preklapaju svoj geometrizirani izrez preko amorfna crteža slijedeće ili se podređuju njegovoj nadolazećoj strukturi, stranice se listaju redom ili otvaraju nasumce. Pravilnim izrezima nastoje stvoriti privid smisla. Istodobno svjesne kako je taj fragilan štit jalova odbrana od tamne oluje koja slijedi.

Ponekad je razorna, ništa ju ne može zaustaviti. Drugi put se crnim oblacima uspjelo stati na kraj, označiti im prostor, pa im čak i oduzeti dio područja. No, opaki se kumulusi nikad ne predaju, hvataju se po rubovima stranica i nadiru prema unutra. To što ih na ponekima nema, to ne znači da su nestali, to znači da strpljivo čekaju da se otvori nova, jer znaju da se ono mora otvoriti, pa onda nahrupe s boka, eksplodiraju pred očima.

Upravo nastojanje da zauzmu cijeli horizont, da ispune čitavi prostor, za tamne mase moše biti kobno. Jer dovoljna je jedna pukotina, tek jedva vidljiv, pa čak i ilegalan potez, odozgo, sa strane ili iznutra, tamo gdje ne očekuju, da se vidi kako su one tek sloj, iza njih je slobodan prostor. To što će se sutra pregupirati i ponovo navaliti, jer ti valovi i ne mogu drugačije nego neprestano nadirati, to je pitanje za sutra.

Kao materijalizirani nosač ideje prostora između određen je list papira, no za razliku od uobičajene knjige gdje je list nosač odnosno prenosnik informacije, ovdje je on informacija. On uvjetuje sadržaj slike, koju ostvaruje samostalno, ali češće u suradnji sa slijedećim, on je ključni čimbenik proizvodnje nesigurnosti i nejasnoće. No, on mora postojati da bi sadržaja uopće i bilo.

I, konačno, sadržaj je materijalizacija nejasnoće. Ponekad im se sadržaj odaje listanjem, ponekad ne. Prisutne su i slike što bi mogle biti izdvojene i predstavljene zasebno. No ipak, to nije niti sketchbook. Poneki su listovi u izravnom odnosu, tek oba daju zajednički rezultat. Neki se njihovi dijelovi nikako drugačije ne bi dali predstaviti, osim ovako ukoričeni.

Rad na knjizi, tisak i pripremu omogućili su Grad Dubrovnik i Ministarstvo kulture RH. Djelovanje ARL podržava Zaklada Kultura nova.