Konavoski načelnik Lasić čestitao Dan međunarodnog priznanja RH

Konavoski načelnik Lasić čestitao Dan međunarodnog priznanja RH

Općina Konavle

Povodom današnjeg Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske načelnik Općine Konavle Božo Lasić uputio je prigodnu čestitku svim stanovnicima Općine Konavle. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti.

Prošlo je 28 godina, od tog 15. siječnja 1992. godine, kada su samostalnu državu Hrvatsku priznale države članice nekadašnje Europske zajednice uz još 8 drugih zemalja.

Isto je još i ranije napravila Njemačka i Vatikan, no upravo današnji datum slavimo kao Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

U vrijeme kada je hrvatska sloboda bila pod agresijom velikosrpskog osvajačkog pohoda raskinuli smo sve državnopravne veze sa SFRJ i međunarodno priznanje bilo je pitanje vremena. No tada su dani bili kao godine kako za civile tako i branitelje jer trebalo je obraniti Domovinu, obraniti ono što je naše.

Cijena slobode bila je visoka, najviša. Plaćena je životima, uništenim i pokradenim kulturnim blagom i domovima. To nikada nismo i nećemo zaboraviti. Uz sjećanje na sve one koji nisu s nama danas ipak moramo slaviti. Slobodu s pravom uzimamo ‘zdravo za gotovo’, a jedna mlada demokracija kao što je naša danas je na čelu Vijeća EU.

Čestitam svim Konavokama i Konavljanima Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.