Konferencija o Europskoj razvojnoj pomoći u Dubrovniku

Konferencija o Europskoj razvojnoj pomoći u Dubrovniku

Sanjin Strukic/PIXSELL

"Europska razvojna pomoć - mijenjanje života žena, javnim utjecajem do privatnih odnosa" naziv je konferencije koja se održava u Dubrovniku.

Glavna tema skupa je reproduktivno zdravlje djevojčica i žena u afričkim zemljama, odnosno osiguranje adekvatne zdravstvene edukacije o pravovremenom planiranju obitelji. U radu konferencije sudjeluje niz uglednih stručnjaka, predstavnika vlada, međunarodnih organizacija i inicijativa, Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) nevladinih organizacija i zaklada.
"Hrvatska je zemlja koja je tek prije nekoliko godina prešla iz kategorije primatelja razvojne pomoći u kategoriju pružatelja razvojne pomoći, odnosno onih koji ulažu u razvojnu suradnju. Prema mome mišljenju to je izuzetno znaačajno i za naš vlastiti identitet i razmišljanje o tome kakvo smo i koje društvo" - istaknula je na otvorenju skupa ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.
Na prvom dijelu konferencije govorilo se o promjeni okruženja europske razvojne pomoći. Uz ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić na konferenciji sudjeluju i zamjenica regionalnog direktora Popuacijskog fonda Ujedinjenih naroda Karen Daduryan, savjetnik ministra iz Ministarstva vanjskih poslova Latvije Viktors Makarovs, kao i savjetnica direktora za ljudska prava i demokraciju za rodna pitanja iz Europske službe za vanjsko djelovanje Jivka Petkova.