"Marko Polo" se vraća doma, počele pripreme za festival

"Marko Polo" se vraća doma, počele pripreme za festival

Niko Perić

Prema podacima Igora Prižmića, korčulanskog filmskog producenta, osnivača i ravnatelja "Međunarodnog Marco Polo Art Festivala" u Korčuli započele su pripreme za ovogodišnji "Marco Polo Art Festival"..

Sa svojim suradnicima već pet godina dovodi na rodni otok u srednjovjekovni grad Korčulu najpoznatija imena iz recentne filmske produkcije zemalja s “Puta svile” koji dolaze u Korčulu odati počast velikom hrvatskom istraživaču Marku Polu, koji je prije sedam stoljeća krenuo iz Korčule i prvi prenio Europi i svijetu do tada nepoznati život zemalja Dalekog istoka.

Na festivalu uz tjedan dana Korčula okuplja umjetnike i diplomate iz nekih od najvećih i najmoćnijih zemalja svijeta, počevši od Kine, Rusije, Turske, Indije, Indonezije, Azerbajdžana, Koreje, Irana i Kazahstana.

"Ovaj Festival teži promicati, podražavati, graditi i ispoljavati osebujnosti svekolike umjetničke produkcije glazbenog, filmskog, književnog i likovnog izričaja, a koje su nastale na topici Puta Svile", napominje direktor festivala Igor Prižmić.

Nažalost, prošlogodišnji Marco Polo Art Festival se nije održao u Korčuli, nego u online obliku zbog globalne epidemiološke situacije. Ovogodišnji 6. Marco Polo Art Festival još nema točan datum održavanja.

"Upitno je zbog epidemioloških uvjeta, ili u lipnju ili listopadu, kako bi zajedničkim druženjem u Korčuli mogli nastaviti zajedničko druženje i svi zajedno moramo prepoznati imperativ ovog vremena i onima kojima smo namijenili ove dragocjene festivalske odabire – publici, bez supstance doprinosa svakog sudionika Festivala, teško ćemo uspjeti iskazati razliku između mišljenja i činjenja, konceptualizacije i stvaranja, interpretiranja i izrade", dodaje sugovornik Igor Prižmić, koji je u pripremu uključio i cijelu obitelj u kojoj sa suprugom Nelom (kazališna, televizijska i filmska glumica) imaju četvero djece: sin Fran Juraj producent, Filip (Međunarodne aktivnosti), te kćeri Nuša i Zita.

"I Grad Korčula kao domaćin je započeo ovogodišnje pripreme", najavljuje gradonačelnik Andrija Fabris, jer treba uz Hrvatsku na brojnim lokacijama Grada i otoka Korčule ugostiti svaku od zemalja “Puta svile”, njihove veleposlanike koji pokazuju prijateljstvo i suradnju čiji će umjetnici predstaviti umjetnička i destinacijska obilježja, svoje kulturalne i umjetničke posebnosti, kroz koncerte, plesne tečajeve, izložbe, okrugle stolove, prijeme i filmske projekcije.

Festival će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva turizma RH, Hrvatske turističke zajednice te Grada Korčule i Dubrovačko-neretvanske županije.