Matica iseljenika i Dubrovački muzeji u zajedničkom projektu u Rupama

Matica iseljenika i Dubrovački muzeji u zajedničkom projektu u Rupama

Dubrovkinje u narodnim nošnjama/Privatno vlasništvo

Projektom „Tradicijska odjeća hrvatskih manjinskih zajednica i većinskih naroda jugoistočne Europe“ od 23. do 30. rujna 2021. u žitnici „Rupe“ bit će obilježena 70. obljetnica osnutka Hrvatske matice iseljenika.

Projekt zajednički provode Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik i Dubrovački muzeji, a uz potporu Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“.

U sklopu projekta, čiji je voditelj i autor viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre, bit će otvorena izložba te organiziran stručno – znanstveni skup.

Otvorenje izložbe „Hrvatsko djevojačko ruho u Bosni i Hercegovini i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi“ autora etnologa dr.sc.o. Zvonka Martića, održat će se u četvrtak, 23. rujna 2021. u 19:30 sati u žitnici „Rupe“. Izložba predstavlja građu iz etnografske zbirke Samostana i duhovnog centra „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru u okolici Tomislavgrada, utemeljene s ciljem prikupljanja i čuvanja nošnji, nakita, čipke, građe o običajima, napjevima i plesovima Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Izložba je  multimedijalnog karaktera te, pored video i fotografskog materijala, prezentira djevojačke nošnje i nakit. Kustos izložbe je Ivica Kipre, dok je autor fotografija Jasmin Fazlagić. Za posjetitelje ostaje otvorena do 30. rujna 2021.

Stručno - znanstveni skup „Tradicijska odjeća hrvatskih manjinskih zajednica i većinskih naroda jugoistočne Europe“ održat će se u žitnici „Rupe“ u petak, 24. rujna od 9 do 13:30 sati.

Na njemu će sudjelovati stručnjaci, muzealci i etnolozi, koji će predstaviti  problematiku istraživačkog i sakupljačkog rada, čuvanja, zaštite i prezentacije narodnih nošnji hrvatskih manjinskih zajednica u svijetu, kao i pojavu zanimanja za sakupljanje narodnih nošnji drugih naroda jugoistočne Europe.

Predavači su: etnolog dr.sc. o. Zvonko Martić,  viša kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu Katarina Bušić, ravnatelj Kulturnog centra Travno, Posudionica i radionica narodnih nošnji Josip Forjan, viša kustosica Dubrovačkih muzeja Branka Hajdić, voditeljica fundusa i radionice narodnih nošnji FA Linđo Marica Vlahinić te viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre. Suradnica na projektu je voditeljica Hrvatske matice iseljenike – podružnice Dubrovnik Maja Mozara.

S obzirom na ograničen broj mjesta, prijave za sudjelovanje na stručno – znanstvenom skupu zaprimaju se zaključno s 23. rujnom na e-mail: marketing@dumus.hr

 

PROGRAM STRUČNO-ZNANSTVENOG SKUPA

„Tradicijska odjeća hrvatskih manjinskih zajednica i većinskih naroda jugoistočne Europe“

Žitnica „Rupe“, 24. rujna 2021., 9.00 - 13.30 sati

 

-           „Uloga redovničkih zajednica u Bosni i Hercegovini u očuvanju i promicanju tradicijske kulture – Etnografska zbirka u Karmelu sv. Ilije“

dr.sc. o. Zvonko Martić, etnolog, Etnografska zbirka Samostana i duhovnog centra „Karmel sv. Ilija“ na Buškom jezeru

-          „Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore u Etnografskom muzeju u Zagrebu: baštinska vrijednost, etnografski i kulturnoantropološki kontekst“

Katarina Bušić, etnologinja, viša kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu

-           „Zbirka nošnji Hrvata izvan matične domovine u Posudionici i radionici narodnih nošnji“

Josip Forjan, etnolog, ravnatelj Kulturnog centra Travno, Posudionica i radionica narodnih nošnji

-          „Sakupljačka djelatnost  i narodne nošnje jugoistočne Europe u fundusu Dubrovačkih muzeja“

Branka Hajdić, etnologinja, viša kustosica Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja

-          „Narodne nošnje drugih država i hrvatske dijaspore iz fundusa Folklornog ansambla Linđo“

Marica Vlahinić, etnologinja, voditeljica fundusa i radionice narodnih nošnji FA Linđo

-          „Upotreba digitalnih tehnologija i multimedije u prezentaciji fundusa narodnih nošnji s područja jugoistočne Europe – izazovi i rješenja“

Ivica Kipre, etnolog, viši kustos Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja