Maturanti Biskupijske klasične gimnazije imaju razlog za veselje

Maturanti Biskupijske klasične gimnazije imaju razlog za veselje

Dubrovačka biskupija

Maturanti Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku dobili su svjedodžbe čime je simbolično završeno njihovo četverogodišnje školovanje. Svjedodžbe maturantima predao je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Na svečanosti su govorili: razrednica Mirjana Žeravica, ravnatelj don Bernardo Pleše, biskup Uzinić i maturantica Karla Brnadić.

Razrednica Žeravica je kazala kako je pred maturantima sada nova životna situacija. U prigodnom daru uz završetak školovanja dobili su i dramu Luka Paljetka „Tri života gušterice“ o životu Miha Pracata, najbogatijeg pučanina i najvećeg dobrotvora dubrovačkog, što nosi određenu poruku.

"Mi živimo u vremenima koja stvari ne imenuju onako kako bi trebalo. Danas se životne poteškoće, križevi, boli i sva loša iskustva tako neutralno zovu izazovima. Ja vas neću izazivati izazovima. Zna se što je kušnja, što je bol. To nas uvijek jača. I život bez križeva ne bi bio život. Dakle, ono što vas čeka neće biti lako. Kao što vam se činilo da nije lako ni kad ste dolazili u ovu školu. A vidite ipak smo u ovom svečanom trenutku zajedno i vi ste bili vrlo uspješni", kazala je razrednica te ohrabrila maturante da se ne boje kušnja, padova i neuspjeha u životu jer ih oni oblikuju. Poželjela im je da upišu ono što žele te budu uspješni i u tome, a posebice da budu zahvalni svima koji su se utkali u njihove živote.

Ravnatelj Pleše je kroz primjer ispričao kako učitelj zapravo ne uči nego pokazuje put odnosno otvara vidike. Izrazio je nadu da su maturanti u svom školovanju uz znanje stekli i temeljne orijentire za horizonte koji će se pred njima širiti kako bi prepoznavali prave ciljeve i vrijednosti. Vremena nisu bezazlena, u moralnom smislu su dezorijentirana, ustvrdio je ravnatelj te učenici poželio da se u njima ne gube nego da uvijek znaju tko su i što su, a na tom putu neka ih prati Božji blagoslov.

Biskup Uzinić je istaknuo kako mu je drago što su maturanti bili dio ove škole, zahvalio im je što su je izabrali te izrazio nadu da će je ponijeti u dobroj uspomeni. Da će pogreške koje su se možda dogodile zaboraviti a u njihovom sjećanju da će prevagnuti dobro. A upravo to dobro će im pomoći ne samo upisati fakultet, to je samo još jedna etapa, nego biti dobri ljudi i zbog toga što su bili u ovoj školi i dobri i radosni kršćani. Ako se dogodi slučajno da odlutate da su ne samo vrata ove škole otvorena, nego i vrata Crkve, te da će tu uvijek naći prijatelje.

Maturantica Brnadić je zahvalila svim profesorima, ravnatelju, biskupu na sve četiri godine provedene u školi te da su im svi profesori prirasli srcu. Bilo je to lijepo provedeno vrijeme i uvijek ćemo se rado vraćati ovdje, ustvrdila je.

Biskup Uzinić je na kraju zahvalio ravnatelju Pleši na njegovoj dosadašnjoj službi ravnatelja dodavši da je i on došao do punine u svojoj službi, kao što su maturanti u svojoj. Poželio je da i on ovu ustanovu s radošću nositi u srcu.

Svečanosti su uz maturante nazočili njihove profesorice i profesori, predstavnici roditelja i školskog odbora te generalni vikar don Hrvoje Katušić.

A.T./ Š.Z.