Međunarodni dan bijelog štapa

Međunarodni  dan  bijelog  štapa

Foto: Portal skole.hr

Opća skupština UN-a 2015. godinu proglasila je međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu, a danas se obilježava Međunarodni dan bijelog štapa. Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada.

U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine pa se tako Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih kojom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba. Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. listopada od 1964. godine kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Inicijativu za korištenje bijelog štapa, kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu, dala je gospođica Guilly d’Herbmont, 15. listopada 1930. godine. No, tek nakon drugog svjetskog rata bijeli štap i to kao tzv. dugi bijeli štap, počinje se koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih.  (skole.hr)

Uz današnji dan održano je i predavanje za djecu osnovnoškolskog uzrasta na temu - Kako pristupiti slijepoj osobi.

O problemima s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe - predsjednica Udruge slijepih Dubrovačko-neretvanske županije - Rosa Matić.