Međunarodni susret mladih „rEUnion“

Međunarodni susret mladih „rEUnion“

Tijekom boravka u Dubrovniku mladi u grupama na više lokacija s nekoliko sugovornika razgovaraju o različitim aspektima života u Dubrovniku, njegovoj prošlosti i sadašnjosti

Do 21. rujna na dubrovačkom se Sveučilištu u organizaciji Europskog doma Dubrovnik održava međunarodni susret mladih „rEUnion“. Tema susreta je Europa od smrti Karla Velikoga (814.) do izbora za Europski parlament (2014.), a u njegovu radu sudjeluje 22 mladih iz Njemačke, Francuske i Hrvatske.
Ovaj je susret svojevrsni nastavak prvog međunarodnog susreta mladih koji je Europski dom Dubrovnik u rujnu 2009. organizirao uz potporu europskog programa Mladi na djelu. Tema susreta „Zajednička prošlost, zajednička budućnost“ bili su zajednički korijeni ujedinjene Europe, a polazište za rasprave mladih iz Njemačke, Francuske i Hrvatske bio je vitez Roland, nećak kralja i cara Karla Velikoga, u Dubrovniku poznatiji kao Orlando.
Održavanje ovogodišnjega susreta iniciralo je nekoliko sudionika susreta iz 2009., zbog čega je susret i nazvan „rEUnion“. Za ovogodišnju temu izabran je Karlo Veliki, prvi pravi europski vladar, čija se 1200. obljetnica smrti sljedeće godine diljem Europe obilježava gotovo u isto vrijeme kada se održavaju i izbori za Europski parlament. Zbog toga su glavni ciljevi susreta među mladima iz tri države učvrstiti svijest o zajedničkoj kulturnoj baštini i ukazati im na važnost sudjelovanja u predstojećim izborima za Europski parlament.
Tijekom boravka u Dubrovniku mladi u grupama na više lokacija s nekoliko sugovornika razgovaraju o različitim aspektima života u Dubrovniku, njegovoj prošlosti i sadašnjosti, a jedna od tema je i nedavni pristup Hrvatske Europskoj uniji. Konačni rezultat ovoga projekta bit će brošura kojom će se na primjeru zajedničke kulturne baštine na praktičan način predstaviti temeljni princip Europske unije „Jedinstvo u raznolikosti“.