Mladi Norvežani i Dubrovčani surađuju u razvoju ljudskih prava

Mladi Norvežani i Dubrovčani surađuju u razvoju ljudskih prava

Udruga Bonsai / Volonterski centar Dubrovnik

Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai je na prijedlog Envera Djulimana iz Helsinškog odbora za ljudska prava i u suradnji s Drammen Videregaendeskole te Općom i Klasičnom Gimnazijom iz Dubrovnika organizirala u nedjelju 10. studenoga u DURA-i susret srednjoškolaca iz Dubrovnika i Osla.

Upoznavajući sličnosti i razlike među školama i obrazovnim sistemima, promišljali su i skicirali okvire budućih suradnji na području razvoja ljudskih prava, slobode govora, odgovornog korištenja društvenih mreža te borbe protiv širenje govora mržnje.

Gosti su već imali iskustva sa filantropskim projektima kao npr. "Danom filantropije", koji u biti znači da jednom godišnje svaki od 1350 učenika donira cjelodnevnu vrijednost svoga rada za program srednjoškolske edukacije djece u Nairobiju, što u konačnici podrži 30 mladih ljudi kroz cjelokupno srednjoškolsko obrazovanje.

Nakon Dubrovnika mladi Norvežani nastavljaju popodne za Mostar pa Srebrenicu, Sarajevo i Beograd kao dio studijskog putovanja upoznavanja susjednih nam zemalja na kojem ih prate i dvije profesorice.

"Zahvalni smo za ovu priliku i veselimo se novim projektnim suradnjama naših srednjoškolaca na temama iz područja ljudskih prava od kojih prvu planiramo kroz "Erasmus+" projekt u veljači 2020. Iako su nam iz Savjeta mladih Grada Dubrovnika na službeni poziv najavili dolazak Hrvoja Njavra, predstavnika srednjoškolaca, mladi se gospodin nije pojavio niti nam se ispričao za nedolazak do trenutka dovršetka ovog teksta što je na kraju i nama ali i našim gostima bilo vrlo žao", ističe Anja Marković iz udruge Bonsai i Volonterskog centra Dubrovnik.