Na IUC-u o 100 godina medijskih sustava jugoistočne Europe

Na IUC-u o 100 godina medijskih sustava jugoistočne Europe

Radio Dubrovnik

Tečaj "Comparative Media Systems" ("Komparativni medijski sustavi") održava se u Interuniverzitetskom centru Dubrovnik do 19. travnja u suradnji s EU COST mrežom koja istražuje istočnoeuropske kulture neslaganja NEP4DISSENT (New Exploratory Phase in Research on East European Cultures of Dissent).

Ovogodišnja proljetna škola odvija se pod naslovom "100 godina medijskih sustava u jugoistočnoj Europi – nasljeđe Jugoslavije". U listopadu i prosincu 2018. godine prošla je stogodišnjica prve Jugoslavije, uz malo ili nimalo pažnje u njezinim zemljama nasljednicama. Ova škola i istraživačka konferencija bavi se nasljeđem Jugoslavije u medijskim sustavima u današnjim državama nasljednicama.

Kako možemo objasniti divergentne putanje medijskih sustava u zemljama koje su u istoj državi provele oko 70 godina, i njihove većinom slabije rezultate u medijskim slobodama i autonomiji u posljednjih skoro trideset godina u odnosu na druge europske post-socijalističke zemlje? Kako se post-socijalistički medijski sustavi mogu usporediti s medijskih sustavima u zapadnim demokracijama i imaju li dovoljno zajedničkih karakteristika da se mogu analizirati istom metodom? Jesu li ovi medijski sustavi toliko obilježeni svojim komunističkim/socijalističkim prethodnicima da ih se zaista može nazvati 'post-komunističkim/post-socijalističkim' medijskim sustavima?

Područje bivše Jugoslavije tj. šest država sljednica su zanimljiv slučaj za testiranje utjecaja socijalizma jer se radi o zemljama koje socijalizam provele u jednoj državi, pa se može pretpostaviti da su imale najsličnije iskustvo socijalizma. Njihovi različiti putevi nakon demokratizacije međutim upućuju na to da postoje i dodatne dimenzije utjecaja, koje treba potražiti u još ranijoj povijesti.

Povijesni utjecaji na današnje medijske sustave u jugoistočnoj Europi se istražuju iz perspektive historijskog institucionalizma, uz longitudinalnu komparativnu optiku.