Na Korčuli završena ovogodišnja berba grožđa

Na Korčuli završena ovogodišnja berba grožđa

Foto: Adriana Tomašić/HRT

Trganjem zadnjih trsova vinove loze u vinogradima Blata i Lumbarde, na otoku Korčuli završena je ovogodišnja berba grožđa. Prema prosudbi poljoprivrednih stručnjaka iz Županijske savjetodavne službe na čitavom je otoku ubrano oko 230 vagona grožđa, tridesetak vagona manje od prosječnoga uroda.

Najviše je ubrano u Čarsko-smokviškom vinogorju gdje prevladava zaštićena sorta pošip i rukatac. Računa se kako je tu urod iznosio uko 150 vagona grožđa koje spremljeno vinariji Poljoprivredne zadruge Pošip u Čari, ali i u drugim vinarijama: Grgić na Pelješcu i onim manjim u Smokvici i Čari.

Sorte crnoga grožđa kojega je bilo oko 80 vagona otkupila je vinarija Poljoprivrede u Blatu. Iako je vinova loza dobro ponijela gotovo u svim vinogradima od Lumbarde do Vele Luke, sredinom travnja od mraza je stradalo gotovo l5% uroda, posebice na području Blata, Žrnova i Pupnata. Druga nepogoda ovdašnje je vinograde zadesila tijekom lipnja kad je u prosjeku palo 120 litara kiše, vinogradi ostali zamočvareni pa vinogradari nisu mogli prskati lozu. Peronospora je zahvatila najveći broj vinograda od čega je stradalo od 10 do 12 posto uroda, a na pojedinim područjima odnijela je i čitav urod. Za velik broj korčulanskih vinogradara ova će se berba nastojati što prije zaboraviti.