Nacionalni dan hitne medicinske službe

Nacionalni dan hitne medicinske službe

Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Ministar zdravlja Rajko Ostojić obišao je jutros Opću bolnicu u Dubrovniku i izjavio kako će s 2. svibnjem sva dugovanja bolnice prema državi biti sanirana.

Riječ je o stotinjak milijuna kuna duga za lijekove i potrošni materijal. Najavljena je i mogućnost rekonstrukcije hitnog bolničkog prijema za koji bi 10 milijuna kuna trebao osigurati Grad Dubrovnik.
Ministar Ostojić u Dubronviku je boravio povodom Nacionalenog dana hitne medicinske službe. „Hitna medicinska služba ogledalo je organiziranosti, stručnosti i humanosti, a u zadnje vrijeme napravljen je značajan pomak u njezinoj kvaliteti" - izjavio je ministar Ostojić. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu primarijus Maja Grba-Bujević istaknula je kako građane danas zbrinjava 919 timova izvanbolničke hitne medicinske službe s više od 3 tisuće djelatnika. Dodala je kako je, uz značajna financijska sredstva, veliko znanje uloženo u opremu timova, edukaciju djelatnika te u moderan sustav medicinske prijavno-dojavne jedinice. Osvrnula se i na bolnički sustav hitne medicine te podsjetila da je kroz projekt unapređenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu objedinjen i opremljen 21 odjel hitne medicine gdje je zaposlen 541 djelatnik.
Zainteresirane građane na Stradunu je stotinjak djelatnika hitne medicinske službe iz svih dijelova Hrvatske upoznalo s nacionalnim programom javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce-spasi život". Imali su priliku i razgledati vozila za hitne medicinske intervencije te čuti savjete o načinima postupanja u slučajevima kada je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje pojedinca ili zajednice.