Najbolji festivala džema i marmelade

Najbolji festivala džema i marmelade

od 30 malih proizvođača iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva izložilo je više od stotinu vrsta pekmeza, džemova i marmelada – od naranača, smokava, šljiva, limuna, višanja, jagoda te ostalih vrsta voća

U Dubrovniku je završen 7. Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade. Više od 30 malih proizvođača iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva izložilo je više od stotinu vrsta pekmeza, džemova i marmelada – od naranača, smokava, šljiva, limuna, višanja, jagoda te ostalih vrsta voća. Festival pekmeza, džema i marmelade organizirale su udruge DEŠA i Dubrovačka naranča, u suradnji s HGK – Županijskom komorom Dubrovnik. Festival je počeo 11. listopada, u prostorijama DEŠE – Dubrovnik, gdje je održano stručno ocjenjivanje izloženih proizvoda.
Ocjenjivački sud u sastavu: Iva Mračić mag. ing prehrambene tehnologije, Marija Marinović Petričević, dipl. ing., prestavnica Zavoda za maslinarstvo i mediteranske kulture i Sanda Desnica, dipl. ing., voditeljica Laboratorija Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku te profesor kuharstva gosp. Josip Žuvela iz Dubrovnika, stručno je ocijenio 70 - tak uzoraka džemova, pekmeza i marmelada.
izložbeni dio festivala održan je na trgu Luža 12. i 13. listopada, a veliki broj domaćih i stranih posjetitelja nazočio je prezentaciji slatkih i šarenih proizvoda iz cijele Hrvatske. Cilj Festivala je bio predstavljanje kvalitetnih domaćih proizvoda i afirmiranje bogatstva hrvatske baštine. Pridružili su nam se i namlađi, pa su djeca Eko-Omblića i OŠ Marina Getaldića na radionici crtanja i slikanja izradili svoje radove na temu: Voće, pekmez, džem i marmelada. Ni ove godine nismo propustili „Guste s palačinkama“, koji su izmamili oduševljenje svih posjetitelja.

Komisija je izvršila slijedeći odabir:

Dobitnici medalja 2013.

 

ŠAMPION KVALITETE:

DŽEM OD MANDARINA I SUHE SMOKVE – OPG Krstičević , Krvavac

 

KATEGORIJA DŽEM:

ZLATNA MEDALJA:

  1. Džem od konavoskih đenerika i smokava -  OPG Luka Dragić, Pridvorje
  2. Domaći džem od vinogradarske breskve – OPG Antonija Zelenika, Velika

SREBRENA MEDALJA:

  1. Domaći džem od šljiva – OPG Antonija Zelenika, Velika
  2. Džem od višnje – OPG Antonija Zelenika, Velika

BRONČANA MEDALJA:

  1. Džem smokva – Zogeterra – ekološko imanje,OPG Rožić Šibić, Nerežišća
  2. Džem od bazginih bobica – OPG Antonija Zelenika, Velika

 

KATEGORIJA PEKMEZ:

ZLATNA MEDALJA:

Domaći pekmez od šipka – OPG Antonija Zelenika, Velika

SREBRENA MEDALJA:

Pekmez  jagoda – OPG Borna Halambek, Staro Petrovo Selo

BRONČANA MEDALJA:

Domaći pekmez od kupine – OPG Dinko Nekić, Orahovica

 

KATEGORIJA MARMELADE:

ZLATNA MEDALJA:

Marmelada od dubrovačke ljute naranče – DEŠA Dubrovnik

SREBRENA MEDALJA:

Marmelada “narančin” – OPG Ivica Matijević, Koločep

BRONČANA MEDALJA:

Marmelada od mandarina - OPG Krstičević, Krvavac