Najboljima u županijskom ruralnom turizmu priznanje "Zlatna naranča"

Najboljima u županijskom ruralnom turizmu priznanje "Zlatna naranča"

Dubrovačko-neretvanska županija

Nagradu "Zlatna naranča" za najbolji županijski ruralni turizam u 2019. godini dobila je Konoba Maha s Korčule koja već 12 godina spaja ugodnu atmosferu na svom rustikalnom i energetski neovisnom ranču uz kombinaciju tradicionalnih okusa i moderne prezentacije.

Time zaokružuje viziju ruralnog i održivog turizma. Smještena osam kilometara od Grada Korčule, ova konoba uređena je u dalmatinskom stilu s kamenim zidovima, te nježnim osvjetljenjem u vrtu okruženom mediteranskim biljem.

Kvalitetu i ambijent ovog obiteljskog gospodarstva prepoznale su i mnoge poznate osobe kao što su Bill Gates, Bernie Ecclestone, Tom Cruise, Demi Moore te mnogi drugi. Konoba Maha je jedna od suosnivača Udruge Korčulanske Pjatance – proljetnog sajma hrane i vina, a svoju viziju imanja u budućnosti dokazuju kontinuiranom edukacijom osoblja i vlasnika te stalnim podizanjem kvalitete usluge i povećanjem vlastite proizvodnje.

"Već četvrtu godinu i na ovaj način pratimo razvoj ruralnog turizma naše Županije, i zaista mogu reći da se iz godine u godinu vidi napredak u ponudi i kvaliteti koju pružaju naša obiteljska gospodarstva. Drago mi je da je 'Zlatna naranča' postala tradicijom jer je ova nagrada znak da je potencijal ruralnih prostora velik i da naši sugrađani pokazuju ljubav za svoje običaje, starinu i izvornu domaću kuhinju", poručio je župan Dobroslavić te čestitao nagrađenima, ali i svim finalistima, na predanom radu kojim podižu kvalitetu cjelokupne destinacije.

Ispred svih dobitnika prigodnim riječima obratio se Ivan Marelić koji je istaknuo kako su ovakva priznanja od izrazite važnosti.

"Na ovaj način svi mi mali proizvođači i poduzetnici vidimo da je naš trud i rad prepoznat od strane matične županije. Želim se zahvaliti svima na tome i naravno na ovom priznanju", rekao je Marelić.

Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA pokrenuli su izbor za najbolje u ruralnom turizmu kako bi se ukazalo na važnost kvalitetnog pristupa u vođenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava upravo u službi ruralnog turizma i time se odalo priznanje te zaslužena promocija najizvrsnijim.

Na natječaj je ove godine prijavljen rekordan broj poslovnih subjekata s područja cijele Dubrovačko-neretvanske županije, njih 26, a nakon prvog kruga izbora ocjenjivačka komisija odabrala je 15 finalista, između kojih su provjerom na terenu izabrani najbolji u osmišljavanju autohtonog turističkog doživljaja uz predstavljanje kulturne, povijesne i eno-gastro baštine svoga kraja.

Nakon Konobe Maha, koja je osvojila najveći broj bodova, drugo mjesto pripalo je OPG-u Marin Knez s Pobrežja, dok je Agroturizam Kapor iz Orebića osvojio treće mjesto.

Četveročlana obitelj Konobe Knez svojom predanosti i ljubavi prema poslu nastoje pružiti najbolju uslugu posjetiteljima, a nude okuse dubrovačke povijesti jer još od davne 1921. godine obitelj se bavi preradom i prodajom mesa i mesnih prerađevina. Uz prisutnost porasta brzog turizma i apartmanizacije teže da se očuva izvorna prirodna ljepota i povijesna baština seoskog područja Pobrežje. Na seoskom domaćinstvu uzgajaju i razne domaće životinje, ekološko voće, povrće, proizvode kućno vino, domaće likere i rakije od voćaka, te svim posjetiteljima nude pravi doživljaj farme.

Iznad Orebića, u mjestu Mokalo smjestio se Agroturizam Kapor, u prošlosti imanje, a danas ambijentalni kompleks mediteranske kuće. Uz ukusnu domaću hranu nude degustaciju domaćih vina Postup, Plavac i Rukatac, a svoju ponudu su obogatili i obiteljskim muzejom. U agroturizmu se velika pažnja posvećuje i najmlađima koji tijekom svog boravka mogu uživati u uređenim igralištima i šetnicama, a sve u društvu domaćih životinja.

Od 2018. se uz zlatnu, srebrenu i brončanu povelju, dodjeljuju i dvije posebne nagrade u kategorijama ‘Atrakcije u ponudi ruralnog turizma’ i ‘Tradicijski proizvodi’.

Ove godine su se, među finalistima, posebno istaknuli Etnografska zbirka Barilo smještena u samom centru Blata koja posjetiteljima nudi poseban i nezaboravan ugođaj i šetnju kroz stoljeća života otočana, te Školjkarstvo Antonio iz Zamasline uz jedinstveno iskustvo posjeta uzgajalištima mušula i kamenica, kušanje i upoznavanje s procesom proizvodnje ovog afrodizijaka.

Nagradu za ‘Tradicijski proizvod’ dobio je OPG Anica Bažika iz Lumbarde, vlasnici oznake Hrvatski otočni proizvod, sa svojim posebnim pekmezima, džemovima i marmeladama od limuna, mandarina, smokava, Plavca malog, uz stalno osmišljavanje novih proizvoda.

Pobjednici su, uz statuu Zlatne naranče i povelju, nagrađeni s novčanim iznosima od 2.000 do 5.000 kuna za unapređenje svog poslovanja.

Osim dobitnika, među finalistima su se našli i Seosko domaćinstvo Podanje i OPG Nikola Simić s Lastova, OPG Tomo Ostojić iz Ploča, OPG Pero Šiša iz Konavala, OPG Luko Jakobušić iz Župe dubrovačke, OPG Biskup, vl. Zdravka Stražičić s Mljeta, Pustolovni park Cadmos Village iz Konavala te OPG Ante Rončević iz Ploča.

Prošle godine nagradu je odnijela konoba ‘Seoska kuća’ obitelji Novaković iz Čilipa, jedan od pionira ruralnog turizma u Konavlima, 2017. nagrada je pošla u Metković restoranu i izletištu Đuđa i Mate, dok je 2016. godine prvo mjesto osvojilo OPG DIANA MAROVIĆ – EKO ŠKOJ s otoka Korčule.

Na današnjoj svečanosti bili su i dobitnici nagrade Suncokret ruralnog turizma, a prošle godine to priznanje dobilo je četvero poduzetnika iz naše županije – Seosko domaćinstvo Musladin, Kušaonica ulja Surjan, Seoska kuća Novaković te restoran Lopoč.