Netransparentni Grad i Županija

Netransparentni Grad i Županija

Grgo Jelavic/PIXSELL

Prema istraživanju GONG-a grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija su netransparentni prema kriteriju otvorenosti tijela lokalne i regionalne samouprave

GONG je istraživanje proveo u suradnji s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj tijekom 2011. i 2012. godine. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno svih 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave među kojima su Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija. Županija, grad Dubrovnik, kao i svi ostali gradovi i općine na jugu Hrvatske prema tom istraživanju su netransparentni. Županija Dubrovačko-neretvanska na 17-om je mjestu od 19 županija, a grad Dubrovnik na 172-om od 365 općina i gradova.
Najbolje plasirani grad i općina juga Hrvatske je Metković koji je zauzeo 146 mjesto. Metodologija za izračunavanje transparentnosti rada i otvorenosti tijela lokalne i regionalne samouprave obuhvaćala je javnost sjednica vijeća, odnosno skupštine, javnost rada i odluka izvršne vlasti, primjenu Zakona o pravu na pristup informacijama, suradnju s civilnim društvom i izravnu participaciju građana u odlučivanju.