O ribarstvenoj politici u Dubrovniku

O ribarstvenoj politici u Dubrovniku

Filip Brala/PIXSELL

Agencija za kontrolu ribolova (European Fisheries Control Agency – EFCA) organizirala je u Dubrovniku, 15. i 16. siječnja seminar o mogućnostima kontrole i primjene Zajedničke ribarstvene politike u dijelu koji se odnosi na nužnost iskrcaja cjelokupnog ulova

Seminaru su prisustvovali predstavnici svih zemalja članica EU, Europske komisije (DG MARE), znanstvenih institucija i dionika iz sektora ribarstva. Temeljne uredbe Zajedničke ribarstvene politike zahtijevaju prilagodbu inspekcijskih poslova i sustava kontrole koji bi zadovoljili nove kriterije.
Konkretno, sukladno novim pravilima, ribari će biti dužni iskrcavati cjelokupni ulov i voditi evidenciju o količinama i vrstama zastupljenim u ulovu. Države članice EU složile su se da Agencija za kontrolu ribolova ima važnu ulogu u koordinaciji provedbe ovih odredbi. Agencija će pomoći državama članicama i Europskoj komisiji u uspostavi Na Seminaru je potvrđena važnost uključivanja dionika iz sektora ribarstva i uvažavanja savjeta znanstvene zajednice u postizanju uspješne primjene obveze iskrcaja ulova.
„Posrednička uloga Agencije za kontrolu ribolova olakšat će implementaciju i korištenje zajedničke metodologije kao i transparentnost provođenja ove nove odredbe unutar zajedničke ribarstvene politike“, izjavio je Pascal Savouret, izvršni direktor Agencije za kontrolu ribolova.
„Očuvanje resursa i održivo ribarstvo zajednički je cilj svih sudionika ovog Seminara. Očekujem da ćemo suradnjom i razmjenom iskustava postići sustav kontrole kojim ćemo svi biti podjednako zadovoljni.“ - pomoćnik ministra poljoprivrede istaknuo je Ljubomir Kučić.