Olivera Drutter objasnila poveznicu između srama, osobne moći i užitka

Olivera Drutter objasnila poveznicu između srama, osobne moći i užitka

Dubrovačke knjižnice

U suradnji Centra za integrativni razvoj i Dubrovačkih knjižnica, integrativna terapeutkinja Olivera Drutter održala je 9. siječnja predavanje u Čitaonici Narodne knjižnice Grad pod naslovom "Sram naspram ‘osobne moći’ i užitka".

Drutter je govorila o sramu i koliko je on povezan s osobnom moći i užitkom.

"Sram je glavni neugodni osjećaj koji može gušiti naše kvalitete. U najranijoj dobi njegov je začetak koji dolazi iz neadekvatnog zrcaljenja i podrške, strpljenja i osjećaja sigurnosti od strane primarnih skrbnika. Sram je jedan od najneugodnijih osjećaja, nagriza ljudsku srž postojanja, ako je jako prisutan, onda nemamo sposobnost reagiranja", objasnila je dodavši kako su 'strah, sram i krivnja ubojice gušta i osjećaja moći', no međutim, postoji 'pozitivna i negativna strana neugodnih emocija', a njihovo potiskivanje od strane autoriteta dovodi do 'nesposobnosti osjećanja'.

"Živimo u svijetu u kojem se stalno nadmećemo, kroz partnerske odnose, financijski uspjeh, status u društvu i slično. Ako smo zapleteni u osjećaj vlastite nemoći, tuđa postignuća će nas fascinirati i pokušat ćemo ih kopirati. Međutim, svi se rodimo s potencijalom za sve, pa tako i za Osobnom moći. To nam je prirodno pravo dato po rođenju", rekla je Drutter.

Osobna moć je sposobnost čovjeka da bude neovisan o tuđim mišljenjima, a s užitkom je povezana tako što kada je čovjek u svojoj osobnoj moći, kada ima pravo izražavati svoje potrebe i svoje čežnje, kada ima sposobnost provoditi svoje ciljeve i namjere, onda stvara i osjećaj gušta. Ne ide toliko iz voljnog djela gdje želi sve pobijediti, nadjačati, biti bolji i dokazati se, nego ide iz onog svog autentičnog dijela gdje želi živjeti svoj temperament, karakter, svoju znatiželju, u području njegova interesa i pokazati se u svemu onome što on zapravo jest.

Ovo predavanje ujedno je i uvod za radionicu koju će Drutter održati na istu temu u subotu 11. siječnja od 14 do 18 sati.