ORaH: "Termoelektrana zbog potreba BiH"

ORaH: "Termoelektrana zbog potreba BiH"

Patrik Macek/PIXSELL

Čelni ljudi nedavno osnovane političke stranke ORaH upozorili su kako se posljednjih 15 godina energetska politika u Hrvatskoj ne provodi u javnom interesu dugoročnog održivog razvoja Hrvatske.

Kao posljednji primjer navode pokušaj da se uz podršku Ministarstva gospodarstva pokrene postupak izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije u svrhu izgradnje termoelektrane na ugljen snage 800 MW u luci Ploče. Kako tvrde „pravi razlozi za tu inicijativu Ministarstva gospodarstva RH međutim nisu nijedan od onih koji se navode u službenom obrazloženju s obzirom da se Dubrovačko-neretvanska županija opredijelila da će svoj energetski razvoj temeljiti na obnovljivim izvorima energije.
Predstavnici ORaH-a tvrde kako je električna energija potrebna za susjednu Bosnu i Hercegovinu i ističu: „Vrhunac međunarodne kompromitacije Hrvatske je pokušaj da se u tajnosti sklopi ugovor s HEP-om prije ulaska Hrvatske u članstvo EU za povlaštenu cijenu isporuke električne energije. Kad su svi ti pokušaji propali samo je trebalo pričekati donošenje Zakona o strateškim investicijama u Hrvatskom Saboru, zloupotrijebiti Strategiju energetskog razvoja Hrvatske i dezinformirati stanovništvo u neretvanskoj dolini, te problem riješiti izgradnjom termoelektrane na ugljen u luci Ploče, jer bi ugljen za tu elektranu ionako dolazio preko iste luke. Zato investitorima i nije teško obećavati kako će termoelektrana besplatno davati toplinu za grad Ploče i staklenike.“ - zaključuje se u priopćenju za javnost predstavnika političke stranke ORaH.