Orlandovi putovi došli do Bad Bramstedta

Orlandovi putovi došli do Bad Bramstedta

U Bad Bramstedtu, u kojemu se nalazi najsjeverniji njemački kip viteza Orlanda/Rolanda ovog su tjedna predstavljeni Orlandovi europski putovi, multimedijalni projekt Europskog doma Dubrovnik.

Uz potporu Grada Dubrovnika, Orlandovi europski putovi predstavljeni su u Bad Bramstedtu u Gimnaziji Jürgena Fuhlendorfa i u gradskom dvorcu, koji se nalazi tik do Rolandova kipa, podignutog 1593. godine. Osim o oblicima Rolandove prisutnosti u različitim dijelovima Europe, Adriana Kremenjaš-Daničić, predsjednica Europskog doma Dubrovnik, govorila je i o značenju razdoblja u kojemu su živjeli car Karlo Veliki i njegov nećak Roland za oblikovanje današnje Europe.
Posebno se osvrnula na onaj dio Hrvatske koji je više stoljeća bio Dubrovačka Republika, kao i na mogućnosti povezivanja gradova u kojima su sačuvani Rolandovi kipovi uz potpore iz europskih fondova i programa. Inicijator događanja bio je gradonačenik Bad Bramstedta Hans-Jürgen Kütbach, a predstavljanja je organizirao Grad Bad Bramstedt u suradnji s gradskim Pučkim učilištem.