Orsat Žitković na Svetom Iliji pronašao ostatke njemačkog Messerschmitta

Orsat Žitković na Svetom Iliji pronašao ostatke njemačkog Messerschmitta

Radio Dubrovnik

Orsatu Žitkoviću iz Orebića, pasioniranom istraživaču ratnih događanja na Pelješcu u 2. svjetskom ratu, napokon se isplatila višegodišnja potraga za njemačkim borbenim zrakoplovom koji je 16. prosinca 1943. pao sa sjeverne strane masiva brda Sv. Ilije.

Uspio je na teško pristupačnom terenu pronaći ostatke motora i druge dijelove koji su pripadali njemačkom lovcu Messerschmitt oznake DF109, kojeg je u zračnoj bitki oborio američki lovac P40 Warhawk.

Toga dana saveznički zrakoplovi oborili su još dva njemačka aviona koji su poletjeli sa aerodroma u Mostaru. Jedan je pao u trpanjsko polje, a pilot 20-godišnji Hans Zippert uspio se spasiti padobranom i preživio je rat, dok je drugi zrakoplov pao u more nedaleko Trpnja i pilot je poginuo.

Sve se to događalo u pokušaju partizana i saveznika da osujete napad njemačke vojske na Korčulu u operaciji "Jesenska oluja 2". Njemačkoj ofenzivi na Korčulu koja je počela 22. prosinca 1943. prethodilo je osvajanje Pelješca, palež, rušenje kuća i pokolj 90-ero stanovnika u Osobjavi, Pijavičinu, Kuni i Oskorušnu. Pred Nijemcima je najviše u El Shatt izbjeglo 2 680 Pelješčana. Borbe na Pelješcu bile su vrlo žestoke i u njima je do oslobođenja od okupatora poginulo više stotina njemačkih vojnika i partizana.