Otvoren Dubrovnik film festival djece i mladih zemalja Mediterana

Otvoren Dubrovnik film festival djece i mladih zemalja Mediterana

Foto: Dubrovnik film festival

Uz prvu projekciju natjecateljskog programa otvoren je peti DUff, Dubrovnik film festival za djecu i mlade Mediterana. Uz projekciju filmova, u programu otvorenja sudjelovali su Plesni studio Lazareti, Dječji zbor Dubrovnik te vokalna solistica Doris Kosović.

Uz natjecateljski program, u kojem će se naći 82 odabrana od preko 250 pristiglih filmova djece i mladeži zemalja Mediterana, zanimljiv je i popratni program, no i radionice, koje su počele ovog utorka. Ove godine, selekcijskom žiriju odabrati između 250 filmova nije bio nimalo lak posao. Filmove su birali Lukša Benić, Nina Velnić i Tea Stražičić

Inače, DUff je nastao kao zajednički projekt Kinematografa Dubrovnik, Ljetne škole filma Šipan i Udruge Luža, a kako su kazali njegovi inicijatori, nadali su se učiniti neke pomake na poljima medijske kulture u gradu, što su u ovih pet godna i uspjeli. 

Ocjenjivački žiri ove godine čine Joris Van Dael iz Antwerpena, pokretač KIDSCAM animation studia, Višnja Vukašinović, koordinatorica filmskih programa Kinokluba Zagreb te redatelj Zvonimir Jurić. Dodijelit će nagrade u sedam kategorija, a tri nagrade 'Djeca biraju' će podijeliti dubrovačka djeca, koja tijekom trajanja DUffa ocjenjuju filmove. Tu je i nagrada publike te Grand Prix. 

Od ove godine, DUff uvodi premijere dječjih filmova koje se inače ne mogu vidjeti u našim kinima. 'Novi klinac' / Le Noveau, francuski film iz 2015. u režiji Rudija Rosenberga pobjednik je Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu 2015. (nabolji filmski redatelj), a s Festivala 'Cinekid' u Amsterdamu 2015. nosi nagradu za najbolji film za djecu. Slovenski film 'Nika' u režiji Slobodana Maksimovića pobjednik je Buzz@Teen programa Motovuna 2016., dok je 'Mali gangster', nizozemski film iz 2015., u režiji Arne Toonen pobjednik redom KinoKino festivala po izboru dječjeg žirija; Pulica 2016., Cinekid Amsterdam, Hamburg  Film  Festival, Seoul Nemaf (nagrada publike). 

Festivalskih radionica ima ukupno šest - Radionica animiranog filma na tabletima, Radionica stop animacije, Radionica igranog filma, Radionica zvuka, Radionica timelapse te Škola u kinu. 

Progrm se nastavlja projekcijama ‘Djeca biraju’ – kategorija animirani film, radionicama ‘Izrada animiranog filma na tabletu’, ‘Stop animacija’, ‘Kratki igrani film’, ‘Timelapse fotografija’ te predavanjem ‘Škola u kinu – filmska umjetnost’.

Druga projekcija natjecateljskog programa odvit će se u 11 i 15 u Kinu Sloboda, a nakon toga, za sve sudionike DUff-a slijedi razgledavanje grada u pratnji vodiča te radionica ‘Sound design’.

Treća projekcija natjecateljskog progama je u 17 sati u Kinu Sloboda, potom četvrta u 18 i 45. Zanimljiv program – kako za velike, tako i za male – odvit će se i navečer u 20 i 30 uz druženje u Lazaretima, a vrijedi spomenuti i novost Dubrovnik film festivala – premijerni filmski program.

Tako je u petak s početkom u 20 sati na repertoaru ‘Le Nouveau’ – Novi klinac, francuski film iz 2015. u režiji Rudija Rosenberga – pobjednik Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu 2015. (nabolji filmski redatelj), a s Festivala ‘Cinekid’ u Amsterdamu 2015. nosi nagradu za najbolji film za djecu.