Otvorena obnovljena ribarnica na Peskariji

Otvorena obnovljena ribarnica na Peskariji

Grad Dubrovnik

Nakon šest godina otvorena je obnovljena ribarnica na Peskariji u povijesnoj jezgri grada, a jutrošnjoj svečanosti su nazočili dubrovački gradonačelnik Mato Franković i direktor Sanitata Tomislav Tabak.

"Iznimna mi je čast nazočiti vraćanju još jednog elementa života u gradu, u sami Grad. Prije šest godina netko je ugasio svijetlo, zatvorio vrata i rekao adio Peskariji. Danas se možda činilo nemogućim postići minimalno tehničke uvjete i možda se razmišljalo da nije bitno. No, bitno je, jer upravo ova Peskarija označava identitet grada", poručio je gradonačelnik Franković, dodajući kako je jednako važno i što je u povijesnu gradsku jezgru vraćena cvjećarnica te se održao kamenotesarski obrt.

"Bitno je da tradicijski obrti budu u Gradu, da žive u Gradu i da žive sa svojim Gradom. U konačnici ako sve urbane elemente izgubimo, onda ćemo izgubiti i ljude. Oni su ipak najveća i najvažnija vrijednost našeg Grada", zaključio je gradonačelnik Franković.

Direktor Tabak je rekao da je ovaj projekt mali ali vrlo zahtjevan jer je rađen u skladu sa svim konzervatorskim uputama i uputama o trgovini hrane po najvišim standardima.

"Prvenstveno se želim zahvaliti arhitektonskom uredu Proto-Arch, izvođaču i cijelom Konzervatorskom odjelu te Odjelu za sanitarnu inspekciju s kojim smo tijekom šest mjeseci prolazili detaljno svaki dio ove ribarnice. Na zadovoljstvo građana otvorili smo Peskariju", kazao je Tabak te naglasio da mu je ovo najdraži projekt otkad je direktor Sanitata.