Otvorene 69. Dubrovačke ljetne igre

Otvorene 69. Dubrovačke ljetne igre Otvorene 69. Dubrovačke ljetne igre

Foto: Dubrovačke ljetne igre

Ispred crkve svetoga Vlaha svečano su otvorene su 69. Dubrovačke ljetne igre. Koncept otvaranja ujedinio je Grad i publiku, tvrdeći da su Grad i Igre umjetnici i njegovi građani. Program je uključio tradicionalne osnove otvaranja tematizirajući temeljne postavke dubrovačkog urbaniteta.

U svečanosti otvorenja festivala sudjelovali su i građani, a s njima je zaplesala publika pa tako i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te gradonačelnik Mato Franković. Oduševljena festivalska publika raspjevano je pratila ceremoniju i pokazala da Grad i Igre čine kako umjetnici tako i njegovi građani. Pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, nastupila je Zagrebačka filharmonija, Dječji zbor WDR iz Dortmunda, Akademski zbor Pro musica iz Mostara, Dubrovački komorni zbor, Mješoviti zbor Libertas i ženska klapa FA Linđo. Tradicionalno je sudjelovao Folklorni ansambl Linđo, kao i Festivalski dramski ansambl čiji su ovogodišnji predstavnici bili Nataša Dangubić, Nikša Butijer, Ozren Grabarić, Nika Lasić, Izmira Brautović i Krunoslav Šarić koji je govorio stihove Himne slobodi. Sudjelovali su i studenti glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. 

Posebno oduševljenje publike koja je s njim i zapjevala izazvao je Luciano Capurso - Luči s hitom Dubrovačkih trubadura La musica di notte. Večer je završila vatrometom čime je proslavljen početak nove festivalske sezone, koja će do 25. kolovoza na 20 ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika predstaviti približno 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta. 

Večeras, 11. srpnja na programu 69. Igara je koncert jednog od najvećih živućih violončelista na svijetu Mische Maiskog i Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem mo. Pier Carla Orizia, i to na otoku Lokrumu, a ne ispred crkve svetog Vlaha kako je prvotno bilo najavljeno. Brodovi za Lokrum polaze u 21.45 i 22.00 sata iz stare gradske luke, a planirani povratak s Lokruma je oko ponoć, po završetku koncerta. Lokacija koncerta je promijenjena zbog polufinalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u kojoj igra hrvatska reprezentacija.

Izložba Josipa Pina Trostmanna Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme bit će otvorena u petak, 13. srpnja u 21 u atriju palače Sponza, povodom 80. rođendana umjetnika te 55. godina od diplome na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu. Izložba se otvara u sklopu novog programa Ključevi od Grada 69. Dubrovačkih ljetnih igara, a ostaje otvorena do 4. kolovoza.