Ovaj vikend Dubrovačka škola lipidologije

Ovaj vikend Dubrovačka škola lipidologije

Tomislav Miletic/PIXSELL

U Dubrovniku se u Poslijediplomskom središtu od 11. do 14. listopada održava prva Dubrovačka škola lipidologije. Škola je osnovana s idejom proširivanja znanja o metabolizmu lipoproteina i njihovim poremećajima.

Poremećaj metabolizma lipida jedan je od najznačajnijih rizičnih čimbenika za razvitak ateroskleroze i njezinih posljedica. Među njima se ističu koronarna bolest, akutni infarkt miokarda i moždani udar. Sveobuhvatni i učinkoviti pristup liječenju iziskuje poznavanje svih segmenata metabolizma, a poznavanje tih mehanizama pravilnu procjenu potrebe liječenja, odabir odgovarajućeg terapijskog pristupa te procjenu potrebe širenja dijagnostike ovisno o kliničkom stanju bolesnika ili obiteljskoj anamnezi.
Dubrovačka škola lipidologije zamišljena je kao tečaj trajne izobrazbe liječnika gdje bi se omogućila edukacija liječnika različitih profila. Program Dubrovačke škole lipidologije sastavljen je od pozvanih predavanja u kojima će domaći i najpoznatiji inozemni stručnjaci iz tog područja medicine prikazati aktualne teme u vezi metabolizma lipoproteina - od molekulske razine do razvitka ateroskleroze, te mogućnostima prevencije, dijagnostike i liječenja.
Budući da je ateroskleroza  interdisciplinarni problem kao pozvani predavači sudjeluju ne samo stručnjaci iz područja metabolizma i endokrinolozi, već i kardiolozi, neurolozi, pulmolozi, ginekolozi i nutricionisti. Osnivači i voditelji Dubrovačke škole lipidologije su prof. dr sc. Diana Muačević-Katanec i akademik Željko Reiner.