Palčić gore - večeras na HTV 1

Palčić gore - večeras na HTV 1

Davor Javorovic/PIXSELL

Večeras se gledatelji Hrvatske radio televizije mogu javiti na broj 0609098 i pomoći Udrugu prijevremeno rođene djece Palčići

Večeras nakon Dnevnika Hrvatske televizije na Prvom programu HTV-a bit će emitirana završna emisija, odnosno koncert humanitarnog tjedna pod nazivom „Uz nas niste sami: Palčić gore“ s pozivnim centrom. Klub roditelja nedonoščadi Palčići prva je udruga u Hrvatskoj osnovana radi podizanja svijesti i dugoročnog unapređenja skrbi za prijevremeno rođenu i bolesnu novorođenčad i potporu njihovim obiteljima.
Voditeljica dubrovačkih Palčića Tea Đurović tvrdi kako su „pokrenuli akciju s ciljem prikupljanja sredstava za potrebne medicinske aparate za nedonoščad“. Naime, studija Hrvatskog perinatološkog društva iz 2010. godine pokazala je da medicinska oprema koju posjeduju nadležne medicinske institucije nije dovoljna ili je zastarjela, pa je nerijetko nije moguće prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi pružiti adekvatnu medicinsku skrb.
„Svak ima na svoj način probleme – neki imaju probleme disanja, respiratorni problemi, problemi krvarenja, težine…“ – kaže Tea Đurović. Sve su to razlozi pokretanja ove akcije. I svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se susreću prijevremeno rođena i bolesna novorođenčad i njihovi roditelji izuzetno je niska. Nisu informirani ni roditelji koji se nerijetko nemaju kome niti obratiti. „Meni je osobno dijete tri mjeseca bilo u inkubatoru. Tada imate dvaput po pet minuta da ga vidite. U drugome ste gradu, ja sam bila u Zagrebu, nisam imala kome da se javim, da mi tko da savjet… Zato smo i sve ovo pokrenuli, da se  ljudi imaju kome da javiti.“ – zaključuje Tea Đurović.
Večeras se gledatelji Hrvatske radio televizije mogu javiti na broj 0609098 i pomoći Udrugu prijevremeno rođene djece Palčići. Sudjelujući u projektu Uz nas niste sami – Palčić gore pomažete prikupljanju novaca za neonatološke odjele hrvatskih bolnica.