Partnerski sastanak projekta Slow Food održan u Brnu

Partnerski sastanak projekta Slow Food održan u Brnu

Dubrovačko-neretvanska županija

Partnerski sastanak projekta Slow Food Središnja Europa održan je nedavno u Brnu. Projektni partneri iz četiri grada (Kecskemét, Kraków, Venecija i Dubrovnik) pridružili su se domaćinima kako bi prezentirali dosadašnje rezultate projekta te dogovorili aktivnosti za 2019. godinu.

Prvoga dana sastanka svaki je partnerski grad detaljno predstavio vlastitu pilot akciju i faze njezine realizacije.

Projekt manager Udruge Kinookus Ivo Kara-Pešić, u ime je Grada Dubrovnika nazočnima izložio nastanak i razvoj ideje Multimedijalne jestive izložbe na temu gastro-kulturne baštine dubrovačkog kraja pod nazivom "Hranitelji grada" (City Feeders). Riječ je o akciji koja za cilj ima skrenuti pažnju građanstva i lokalne uprave na gastro-kulturnu baštinu kao iznimno važan dio identiteta lokalne zajednice te pokazati kako je njezino očuvanje od iznimne važnosti za izazove koje pred gradove stavljaju klimatske promjene i globalne ekonomske dinamike.

Predstavljanju pilot akcija prisustvovao je i Lubor Jusko iz Joint Secretariat-a programa Interreg Središnja Europa koji je zaključio da je ovaj sastanak savršen primjer kako transnacionalna suradnja može dovesti do stvarnih promjena u životima građana pet srednjoeuropskih gradova, i to ne samo kroz promociju Slow Food načela već i kroz valorizaciju i očuvanje gastro-kulturne baštine.

Drugog dana sastanka održan je Forum za lokalne dionike na kojem su razmijenjene ideje, inovacije i iskustva u svrhu zajedničkog stvaranja nacrta transnacionalne strategije. Dubrovački projektni tim predstavio je ideju hrane kao poveznice materijalne i nematerijalne kulturne baštine koja je izazvala veliku pozornost publike.

Pilot akciju u sklopu projekta Slow Food Središnja Europa u Dubrovniku će provoditi Dubrovačka razvojna agencija DURA i Udruga Kinookus u suradnji s Prirodoslovnim muzejem Dubrovnik, a nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija. Izložba je planirana u studenom 2019., kada će se održati i novi partnerski sastanak projekta.