"PESS 2019." – Ljetna škola naftnog inženjerstva održana u IUC-u

"PESS 2019." – Ljetna škola naftnog inženjerstva održana u IUC-u

Radio Dubrovnik

Od 10. do 14. lipnja je na Interuniverzitetskom Centru održana prva od dvije radionice ovogodišnje Ljetne škole naftnog rudarstva. Pod vodstvom profesorice RGNF-a Darie Karasalihović Sedlar, radionici su prisustvovali studenti i profesori RGNF-a te zaposlenici naftnih kompanija INA-e i MOL-a.

Predavanja na 47. radionici, pod nazivom "Production and reservoir management" su uključivala teme:
• upravljanje ležištem,
• kemijske metode EOR,
• digitalizacija u naftnoj industriji.

Nakon ceremonije otvaranja, prvog dana je Torsten Clemens iz austrijske tvrtke OMV održao prvi dio interaktivnog predavanja o kemijskim EOR (engl. Enhanced Oil Recovery) postupcima od pilot testova do primjene u naftnom ležištu.

Drugo predavanje o budućnosti i digitalizaciji naftne industrije je održao Jean Marc Dumas iz Francuske, regionalni direktor Udruženja naftnih inženjera (engl. Society of Petroleum Engineers, SPE) za područje južne, srednje i istočne Europe.

Prvi dan završio predavanjem Herberta Hofstättera, profesora austrijskog sveučilišta Montanuniversität Leoben, koji je govorio o novim tehnologijama za povećanje proizvodnje nafte i plina, nakon čega je održana večera dobrodošlice za sve sudionike.

Škola je nastavljena predavanjima Grant E. Robertsona iz SAD-a koji drži tečajeve za PetroSkills, vodeće kompanije u području obuke naftnih inženjera. Grant E. Roberston je održao predavanja o upravljanju naftnim i plinskim ležištem.

Doktorica Mona Werthus Minde sa norveškog Sveučilišta u Stavangeru održala je predavanje o utjecaju utiskivanja morske vode u ležišta u Norveškoj te o važnosti istraživanja ležišta prije simulacije i modeliranja EOR postupaka.

Paola Albonico iz talijanskog ENI-ja je održala predavanje o utiskivanju polimera u ležište nafte. Tijekom radionice sudionici su razmjenjivali iskustva i družili se tijekom izleta u Cavtat i Konavle. U radionici je sudjelovao i Mohsen Rafiee stručnjak iz njemačke kompanije Wintershall s predavanjem o modeliranju kemijskih metoda unapređenja proizvodnje nafte u ležištu.

Posljednji dan radionice Darcy Spady, predsjednik međunarodnog SP-a iz Kanade raspravljao je o tranziciji naftne industrije i samog SPE-a pod novim nazivom engl. Society of Professionals in Energy. Posljednji predavač na radionici je bio Janos Szelenyi iz naftne kompanije MOL koji je pokazao primjer primjene kemijskih EOR postupaka na primjeru jednog naftnog ležišta u Mađarskoj. 

Radionica WS 47 predstavlja nastavak suradnje između akademske zajednice i industrije u razmjeni znanstvenih spoznaja i iskustava iz prakse te transfer znanja među sudionicima iz međunarodnog okruženja te program cjeloživotnog učenja u naftno-plinskom inženjerstvu.