Pijanistica Dubravka Tomšič u Kneževu dvoru

Pijanistica Dubravka Tomšič u Kneževu dvoru

Foto: Dubrovački simfonijski orkestar

U sklopu Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto večeras će, s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u atriju Kneževa dvora, nastupiti pijanistica Dubravka Tomšič, a orkestrom će ravnati austrijski dirigent Christoph Campestrini.

Proslavljena pijanistica i rođena Dubrovkinja, Dubravka Tomšič uživa „nešto poput kultnog statusa među pijanofilima", piše časopis Gramophone. Prvi javni solistički koncert održava kao petogodišnja djevojčica, nakon čega počinje njezina međunarodna karijera koja je vodi na pet kontinenata, tijekom koje izvodi više od 5000 koncerata s najprestižnijim orkestrima.

Nastupala je s Bečkom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom iz Londona, Državnom kapelom iz Dresdena, Minhenskom filharmonijom, bila miljenica Bostonskog simfonijskog orkestra. Od 1987. godine Dubravka Tomšič snimila je više od 90 koncerata, što ju svrstava među umjetnike s najbogatijom diskografijom.

S Dubrovačkim simfonijskim orkestrom surađuje dugi niz godina, a dubrovaču publiku uvijek iznova oduševljava vrhunskim pijanizmom koji ispuni Knežev dvor. Na večerašnjem koncertu izvest će Schumannov Koncert za klavir i orkestar u a molu, op. 54. U drugom dijelu koncerta publika će imati priliku čuti Dvořakovu Simfoniju br. 7 u d molu, op. 70.

Početak koncerta je u 21 sat.