Počelo natjecanje "Hrvatsko stablo 2019. godine"

Počelo natjecanje "Hrvatsko stablo 2019. godine"

Dubrovačko-neretvanska županija/ Nikola Heged

Jučer je započelo natjecanje Hrvatsko stablo 2019. godine, a nacionalni koordinator natjecanja je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. za titulu pobjednika natječe se šest kandidata.

To su Hrast lužnjak (Quercus robur L.) iz prašume Prašnik (Stara Gradiška, Brodsko-posavska županija); Ginko (Ginkgo biloba L.) iz Daruvara (Bjelovarsko-bilogorska županija); Hrast kitnjak (Quercus petraea (Matt.) Liebl.) iz Vojakovačkog Osijeka (Koprivničko-križevačka županija); Hrast lužnjak (Quercus robur L.) iz park-šume Maksimir (Grad Zagreb); Velelisna lipa (Tilia grandifolia Ehrh.) iz Visokog (Varaždinska županija) te Bijela murva (Morus alba L.) iz Brtonigle (Istarska županija).

Natjecanje je započelo 1. kolovoza 2019. godine u ponoć i trajat će do 15. rujna u ponoć. Pobjednik natjecanja bit će proglašen na svečanoj ceremoniji 22. listopada na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te kandidiran za finale natjecanja Europsko stablo 2020. godine, sastavljenog od pobjednika nacionalnih natjecanja, koji će pak biti proglašen u Bruxellesu na Svjetski dan šuma 21. ožujka sljedeće godine.

Kako glasovati?

Stranici za glasovanje se pristupa direktno putem poveznice – https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/.Također, stranici se može pristupiti putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije (https://zastita-prirode-dnz.hr/).

Glasati se može za samo jednog kandidata. Nakon odabira željenog kandidata potvrdite svoj glas klikom na internet stranici.

Glasati se može samo jednom s istog računaIa, prijenosnog računala i/iIi mobitela.

Cilj ovog natjecanja je da se promocijom priča o pojedinim stablima, koja su značajna za život lokalne zajednice, promoviraju bioraznolikost i prirodna bogatstva Republike Hrvatske diljem Europske unije, a sa svrhom podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite i očuvanja prirode, kao i važnosti prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti za život čovjeka i opstanak čovječanstva.

Poseban naglasak daje se na važnosti očuvanja šuma, šumskih ekosustava, ali i pojedinačnih stabala koja su iznimno važna kao tvornice kisika za život čovjeka. Također, natjecanjem se nastoji privući stanovništvo i potaknuti lokalne zajednice da se aktivno uključe u zaštitu i očuvanje vrijedne i jedinstvene prirodne baštine Republike Hrvatske.

Od 2011. godine natjecanje se održava svake godine u pojedinim državama diljem Europe, a 2017. godine natjecanju se priključila se i Republika Hrvatska prihvaćanjem kandidature Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalnog koordinatora ispred Republike Hrvatske.

Partneri u provođenju ovog projekta Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije su Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume d.o.o. te Hrvatsko agrometeorološko društvo.