Političari juga ZA Pelješki most

Političari juga ZA Pelješki most

Grgo Jelavic/24sata

Konzultanti Europske komisije posljednjih su mjeseci analizirali sve varijante povezivanja krajnjeg juga Hrvatske s ostatkom zemlje

Iako se stav Europske komisije očekivao ovih dana – još uvijek nismo dobili zeleno svjetlo za gradnju Pelješkog mosta. Njihovo je mišljenje odgođeno za jesen. S druge strane, političari s juga Hrvatske imaju jedinstven stav – treba graditi upravo Pelješki most.
Europarlamentarac Oleg Valjalo iz SDP-a vjeruje „da će europska komisija vrlo brzo donijeti svoj sud o feasibility studiji, dakle o financijskoj isplativosti mosta i da napokon krene i njegova gradnja.“ Njegovo mišljenje dijeli i HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić koji kaže da je Pelješki most najvažnije geostrateško pitanje Hrvatske.
„Dubrovnik je eksklava i to će ostati sve do završetka gradnje Pelješkog mosta. Pelješki most je za nas jedino pravo rješenje povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje i tome nema nikakve alternative." – tvrdi župan Dobroslavić, a s njim se slaže i dubrovački gradonačelnik, HNS-ovac Andro Vlahušić.
Osim mosta koji bi se gradio najmanje pet godina Vlahušić želi i dodatna rješenja. „Zainteresirani smo da se napravi i treći trak i da se poboljša protok od samih Ploča, odnosno da se poboljša kvaliteta Jadranske turističke ceste.“
Konzultanti Europske komisije posljednjih su mjeseci analizirali sve varijante povezivanja krajnjeg juga Hrvatske s ostatkom zemlje. Uz Pelješki most i koridor kroz Neum, postoji i mogućnost gradnje tunela hrvatskim teritorijem, čime bi se izbjeglo dobivanje potrebnih suglasnosti sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, kao i povezivanje trajektima  s kopna na poluotok Pelješac.