Položeni vijenci povodom obilježavanja Dana policije

Položeni vijenci povodom obilježavanja Dana policije

Dubrovačko-neretvanska županija

Povodom Dana policije i blagdana zaštitnika policajaca svetog Mihovila danas su položeni vijenci ispred Spomen križa na groblju Boninovo i na grobovima poginulih pripadnika policije te ispred zgrade Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, uz prigodan program.

Počast su odali članovi obitelji poginulih policajaca te izaslanstva udruga iz Domovinskog rata, Policijske uprave dubrovačko-neretvanske te Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika. Molitvu i blagoslov predvodio je policijski kapelan fra Ivo Kramar.

Načelnik PU DN Ivan Pavličević čestitao je svim policajkama i policajcima njihov dan napomenuvši kako su mjerilo kvalitete njihova rada naši sugrađani.
”Svi oni koji rade na terenu znaju koliko je teško ostati sabran i profesionalan postupajući u raznim životnim sudbinama i situacijama, a još je teže doći doma i sve ono što se događalo taj dan staviti sa strane. Priznali to mi ili ne, to i dalje tinja u našoj podsvijesti. Mjerilo našeg rada su naši sugrađani. Vjerujem kako oni znaju da žive u jednom sigurnom okruženju, a to je rezultat našeg rada i postupanja“, izjavio je Pavličević.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je ovom prilikom kako je uloga milicije u bivšem sistemu bila osjetno drugačija od policije koju danas imamo te kako su svi stanovnici županije zahvalni na tome da je hrvatska policija danas demokratska institucija čuvara javnog reda, mira i sigurnosti.

”Također, treba se prisjetiti ovom prilikom i kako je policija u početku 90-ih bila prva oružana obrambena snaga koja se suprotstavila velikosrpskoj agresiji, a kasnije je bila izvorište svih drugih postrojbi. Danas ova Policijska uprava bilježi značajne pozitivne rezultate svog predanog rada poput brojnih zapljena droga, osiguravanja granice, ali i činjenice da naši sugrađani osjećaju da žive u sigurnoj županiji”, rekao je župan Dobroslavić te se ovom prilikom zahvalio i Ministarstvu unutarnjih poslova na čelu s potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem na ustupljivanju policijskog helikoptera za potrebe cjelogodišnje Hitne helikopterske medicinske službe.

Gradonačelnik Mato Franković, prisjećajući se ključne uloge Hrvatske policije u obrani grada od agresora istaknuo je:

"Da nije bilo tadašnjeg aranžmana Hrvatske policije, tko zna kako bi se pisala hrvatska povijest. Zato hvala svim onim braniteljima policajcima koji su dali svoje živote, kao i onima koji su ih bili spremni dati, za obranu krajnjeg juga Hrvatske i cijele domovine. Hrvatska policija u miru predstavlja ono što je važno za svaku destinaciju, a posebno za Grad Dubrovnik koji je jedna od najposjećenijih svjetskih destinacija - sigurnost. Sigurnost za građane i sigurnost za sve posjetitelje, a vjerujem da će tako biti u budućnosti i da ćemo se uvijek moći dičiti niskom stopom kriminaliteta", rekao je gradonačelnik Franković i uputio čestitke svim policajkama i policajcima povodom dana njihovog zaštitnika.