Prebrojavanje ptica na Neretvanskom području

Prebrojavanje ptica na Neretvanskom području

U sklopu „Europskog dana prebrojavanja ptica 2014. god.“, djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na prebrojavanju ptica močvarica u dolini Neretve

Prebrojavanje je organizirano u suradnji s Hrvatskim ornitološkim društvom - ornitološkom postajom Metković i Ornitološkim društvom „Brkata sjenica“ iz Metkovića. Prebrojavanje se provodilo uz stručno vodstvo Bariše Ilića, voditelja Ornitološke postaje Metković Hrvatskog ornitološkog društva i suradnika Zavoda za Ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ujedno i predsjednika Ornitološkog društva „Brkata sjenica“. Prebrojavanje se odvijalo na području delte Neretve - međunarodno važnom području za ptice u sklopu obuhvata ekološke mreže Natura 2000. Cilj Europskog promatranja ptica 2014. je podići svijest javnosti o ljepoti seobe ptica i potrebama ptica selica na gnjezdilištima, seobenim pravcima i zimovalištima na Mediteranu i Africi. Europsko promatranje ptica godišnji je događaj koji se sastoji od mnogih aktivnosti organiziranih na nacionalnom nivou. Na organiziranim promatranjima prebrojavaju se ptice i sudionici, što se ujedno prijavljuje Europskom centru. Na razini Hrvatske podatke prikuplja Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode.
Ovogodišnje prebrojavanje odvijalo se na nekoliko lokacija u području doline Neretve: posebni ihtiološko-ornitološki rezervat Orepak, zatim područje ekološke mreže Natura 2000 Ušće Neretve, značajni krajobraz Modro oko i jezero uz naselje Desne i  jezero Parila.
Prema prikupljenim podacima ovogodišnjeg prebrojavanja ptica među kojima su zabilježene vrste patki, čaplji, pozviždača, gnjuraca i dr. u jutarnjem preletu preko Metkovića najbrojniji su bili mali vranci, zatim na području ornitološkog rezervata Orepak kokošica, mali vranac i eja močvarica. Na području ušća zabilježen je veći broj čvoraka, malih vranaca i galeba klaukovaca, kao i riječnih galebova, a u naselju Desne i suri orlovi. U Parilima su bili najbrojniji galeb klaukovac, mali vranac i patka zviždara.  
U ovom tradicionalnom prebrojavanju, samo u Hrvatskoj sudjeluju deseci promatrača svake godine, a broj prebrojanih ptica prelazi stotinjak tisuća. Prebrojavaju se i ptice i promatrači, dok se europskog koordinatora izvještava putem nacionalnih koordinatora.