Predavanje Sanje Vulić “Jezik barokne književnosti u Dubrovniku."

Predavanje Sanje Vulić “Jezik barokne književnosti u Dubrovniku." Predavanje Sanje Vulić “Jezik barokne književnosti u Dubrovniku."

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku u Čitaonici Narodne knjižnice Grad održano je sinoć predavanje sveučilišne profesorice i znanstvenice Sanje Vulić pod naslovom “Jezik barokne književnosti u Dubrovniku."

Predavačica je publici na pristupačan i nadahnut način iznijela osnovne leksičke i gramatičke karakteristike književnosti 17. i 18. stoljeća u Dubrovniku na odabranim primjerima desetorice najpoznatijih autora od Ivana Gundulića do Vicka Petrovića. Objasnila je kontekst i trendove barokne književnosti te ih ilustrirala s više primjera. Navela je neke od morfoloških jezičnih promjena koje su se u književnome jeziku dogodile u odnosu na renesansno vrijeme. Istaknula nekoliko leksičkih poveznica među svim onodobnim hrvatskim govorima koje su iz dubrovačkoga govora u međuvremenu iščezle, a  u nekim se krajevima zadržale do danas, pa ih mnogi stoga smatraju lokalizmima. Ukazala je na neke od arhaičnijih oblika koje su barokni autori koristili u književnosti, a u govornome su jeziku već ustupali mjesto novoštokavskim oblicima ili su se kod istih autora i čak u istim djelima usporedo koristili. To posebno vrijedi za poeziju koja je bila vezana strogim metričkim pravilima, a donekle i na prozu. Naglasila je kako jezik barokne književnosti dobro ilustrira logičnu putanju razvoja hrvatskoga jezika od početka 16. do kraja 18. stoljeća, bez velikih cezura ili skokova. Nakon predavanja se po postavljenim pitanjima iz publike razvila živa rasprava koja je doprinijela ukupnome ugodnom dojmu čitave večeri.