Predstavljanje knjige najizvođenijega hrvatskog dramatičara

Predstavljanje knjige najizvođenijega hrvatskog dramatičara

Robert Anic/PIXSELL

U Dvorani Ivana Pavla II. bit će večeras u 18 sati i 30 minuta predstavljena knjiga Mira Gavrana "Odabrane komedije" u izdanju Matice hrvatske u Zagrebu. Pojedine ulomke iz njegovih drama izvest će njegova supruga glumica Mladena Gavran.

Za prvo Matičino izdanje Gavranovih dramskih tekstova odabrano je petnaest komedija nastalih tijekom proteklih dvadesetak godina. U knjizi “Odabrane komedije” (695 str.) objavljene su dramski komadi “Lutka”, “Zabranjeno smijanje”, “Muž moje žene”, “Povratak muža moje žene”, “Vozači za sva vremena ili Hercegovci za volanom”, “Sladoled”, “Pivo”, “Veseli četverokut”, “Traži se novi suprug”, “Papučari”, “Sve o muškarcima”, “Kuća iz snova”, “Parovi”, “Hotel Babilon” i “Najluđa predstava na svijetu”.

Hrvatski suvremeni književnik, dramatičar i romanopisac, Miro Gavran rođen je 1961. u Gornjoj Trnavi. Najizvođeniji je hrvatski književnik u zemlji i svijetu. Dobitnik je brojnih domaćih i inozemnih nagrada i jedini živući dramski pisac s festivalom izvan domovine, posvećenim isključivo njegovu radu. Miro Gavran dobitnik je i prestižne međunarodne nagrade “Dr. Alois Mock Europapreis 2017.”, koja se već četrnaest godina dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su, u duhu europske ideje zajedništva, svojim književnim ili novinarskim djelima, aktivnostima u javnom sektoru, u organizacijama ili u poslovanju, promovirali europske vrijednosti.