Predstavnici Kineske akademije društvenih znanosti posjetili Sveučilište

Predstavnici Kineske akademije društvenih znanosti posjetili Sveučilište Predstavnici Kineske akademije društvenih znanosti posjetili Sveučilište

Sveučilište u Dubrovniku

Predstavnici Kineske akademije društvenih znanosti posjetili su Rektorat Sveučilišta u Dubrovniku i sastali su se s Upravom i djelatnicima Sveučilišta s ciljem uspostavljanja suradnje na različitim područjima znanosti i visokog obrazovanja.

Nakon prezentacije Sveučilišta i Akademije, razgovaralo se o sličnostima dvaju institucija, mogućnostima zajedničkih projekata, osnivanja zajedničkih studija i ostalim potencijalnim oblicima buduće suradnje. Kineska akademija društvenih znanosti osnovana je 1977. godine, organizacijski je ustrojena kroz 31 istraživački institut i 45 istraživačkih centara. U Akademiji je zaposleno oko 4 200 djelatnika, od kojih je njih više od 3 200 profesionalnih znanstvenika i istraživača.

Kineska delegacija bila je u sastavu: potpredsjednik Wang Jingqing, generalni direktor Instituta za europske studije, predsjednik 16+1 Think Tanks Network i predsjednik China-CEE Instituta Huang Ping, zamjenik generalnog direktora Međunarodnog ureda Zhou Yunfan, direktor Odjela za studije središnje i istočne Europe Liu Zuokui, direktor Odjela za europske ekonomske studije i izvršni direktor Instituta China-CEE Chen Xin, direktor Odjela za EU studije prava Ye Bin, izvanredni profesor Yang Fating, urednik Chinese Journal of European Studies Mo Wei, djelatnica Međunarodnog ureda Li Yang, djelatnici i istraživači Instituta Kong Tianping, Zhang Chao, Tian Kan i Bo Yue.

Kinezi su se sastali s rektorom Sveučilišta u Dubrovniku Nikšom Burumom, prorektorima Martinom Lazarom, Nebojšom Stojčićem, Sanjom Žaja Vrbica, pročelnicima Katijom Vojvodić i Žarkom Koboevićem, voditeljem studija Marinkom Marićem te voditeljicom Službe za međunarodne odnose i istraživačke projekte Sandrom Memunić i glasnogovornicom Sandrom Buratović Maštrapa.

Delegacija predstavnika Akademije došla je u organizaciji i u pratnji profesora emeritusa i bivšeg potpredsjednika Vlade RH Ante Simonića i njegove supruge Rite Zhao Simonić.