Premijer Milanović s kolegama Bevandom, Đukanovićem i Ramom

Premijer Milanović s kolegama Bevandom, Đukanovićem i Ramom

Davor Javorovic/PIXSELL

U Cavtatu je za ponedjeljak poslijepodne najvljeno održavanje radnog sastanka predsjednika Vlade Zorana Milanovića s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom, premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem i predsjednikom albanske Vlade Edijem Ramom

Hrvatski premijer Zoran Milanović u Cavtatu je domaćin kolegama iz Bosne i Hercegovine, Albanije i Crne Gore - Ediju Rami, Vjekoslavu Bevandi i Milu Đukanoviću. Na radnom sastanku koji počinje u 14 sati trebalo bi se razgovarati o regionalnoj suradnji i potencijalnim zajedničkim projektima. Sastanak se održava uoči konferencije o zapadnom Balkanu koju u četvrtak u Berlinu organizira njemačka kancelarka Angela Merkel. Ključni projekt je gradnja Jadransko-jonske autoceste koja bi preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije trebala povezati središnju i zapadnu Europu s Grčkom. Njemačka kancelarka pozvala je u video-poruci države jugoistoka Europe na suradnju i razvoj.
O gradnji Jadransko-jonske autoceste govorilo se i sredinom srpnja na sastanku inicijative Brdo Brijuni procesa kojem je uz predsjednike Vlada osam zemalja regije nazočila i kancelarka Merkel. Ona je podržala tu inicijativu i istaknula kako je Europska komisija spremna financirati infrastrukturne prekogranične projekte. Za te je svrhe u europskim fondovima osigurano 11,7 milijardi eura. Kancelarka Angela Merkel konkretne razgovore na temu infrastrukturnih projekata najavila je u četvrtak u Berlinu gdje se održava konferencija o Zapadnom Balkanu. Bit će to susreti premijera i ministara vanjskih poslova zemalja regije uz dio konferencije posvećen gospodarskim pitanjima.