Pronađeno tijelo trećeg stradalog radnika HE Plat

Pronađeno tijelo trećeg stradalog radnika HE Plat

Grgo Jelavic/PIXSELL

Tijelo i posljednje nestale osobe u tragičnom požaru koji se dogodio prije pet dana u Hidroelektrani Plat kraj Dubrovnika, pronađeno je u nedjelju oko 18 sati u jednom od odvodnih kanala hidroelektrane.

Time je nažalost s najcrnjim ishodom, kao i kod ostale dvojice stradalih, okončana agonija obitelji i prijatelja i trećeg radnika HE u Platu, 33-godišnjeg Davora Pozniaka. Intenzivna i sveobuhvatna potraga za njim trajala je četiri dana, a tijelo je pronađeno u jednoj od sporednih cijevi unutar postrojenja, nakon što se jučer pristupilo isušivanju kanala.

"Tijelo je pronađeno u sporednoj cijevi odvodnog tunela hidroelektrane, u uskom prostoru. Ta je cijev ranije bila pretraživana, ali ne potpuno, odnosno ne na dovoljnoj dubini. U ranijim pretragama u taj dio ronioci s opremom nisu mogli ući. Morali smo ispumpati cijeli odvodni kanal, nakon čega se u sporednoj cijevi razina vode spustila. Očevid je obavljen u trenutku pronalaska tijela, a idućih će dana cijeli događaj biti rekonstruiran. Utvrdit će se uzrok požara, koji je još nepoznat, kao i modalitet stradanja nesretnih radnika", izjavio je načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

Intenzivna potraga trajala je četiri dana i u njoj su sudjelovali vatrogasci, policija, HGSS, specijalne jedinice iz Splita s roniocima, članovi ronilačkih klubova, patrolni brodovi Pomorske policije, brod Obalne straže Omiš, hitna medicinska pomoć, policijski helikopter te brojni građani, obitelji i prijatelji stradalih.

Ova strašna tragedija u crno je zavila tri obitelji i njihove prijatelje, a za stradalim mladim ljudima tuguje cijeli Dubrovnik i jug Hrvatske. Jučer je u Pridvorju u Konavlima pokopan 47-godišnji Ivica Zvrko, danas će na vječno počinak u Smokovljanima u Dubrovačkom primorju biti ispraćen 35-godišnji Mato Maškarić, a pronalaskom tijela mladog Davora Pozniaka svoj mir u prevelikoj tuzi pronašla je i njegova obitelj i prijatelji.

Sinoć je u dubrovačkoj katedrali svetu misu za stradale u ovoj tragediji služio biskup dubrovački Mate Uzinić.

Uzroci i okolnosti ovog tragičnog događaja bit će poznati po objavi rezultata istrage koju je provelo Županijsko državno odvjetništvo.

Javnosti i obiteljima stradalih djelatnika HE Dubrovnik u povodu tragedije, priopćenje je upućeno iz Hrvatske elektroprivrede:

"Duboko potreseni tragedijom koja je odnijela živote trojice naših kolega, svi u Hrvatskoj elektroprivredi iskreno suosjećamo s obiteljima stradalih. Naše su misli s njima. Nastojat ćemo im u vremenu koje slijedi biti pomoć i oslonac.
Zahvaljujemo članovima kriznog stožera, djelatnicima MUP-a, pripadnicima vatrogasnih postrojbi, Hrvatske gorske službe spašavanja, liječničkom osoblju i svim drugim službama, radnicima HEP-a i građanima dobrovoljcima na iskazanom nadljudskom naporu u spašavanju i potrazi za nestalim radnicima.
Uzroci i okolnosti ovog tragičnog događaja bit će poznati po objavi rezultata istrage koju je provelo Županijsko državno odvjetništvo."