Proslava Gospe od anđela u Male braće

Proslava Gospe od anđela u Male braće

Foto: Franjevački samostan

Franjevačka svetkovina, Gospa od anđela (Blažena Djevica Marija Anđeoska) slavi se 2. kolovoz), a vezana je uz obraćenje svetog Franje Asiškog, koje se dogodilo na taj dan 1208. u crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza, poznatoj pod imenom Porcijunkula.

Ta crkvica bila je okupljalište prvih Franjinih sljedbenika, i postala je svojevrsna kolijevka franjevaštva, u kojoj je Franjo osnovao Red Male braće (Ordo Fratrum Minorum). Za tu svetkovinu vezan je dan potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta, kada u svim franjevačkim i u župnim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti potpuni oprost od vremenitih kazni.
Kako u drugim franjevačkim crkvama, tako i u crkvi Male braće svake godine tradicionalno se slavi blagdan Porcijunkule. Od 18. stoljeća vezan je on tu uz sliku Marijina navještenja, koja je naslikana prema centralnoj sceni slike koja se nalazi u Asizu u crkvi Gospe od Anđela, nastaloj još u 14. stoljeću.
U crkvi Male braće, uz izloženu sliku Navještenja Marijina, dan Porcijunkulskog oprosta slavi se 2.8. svetim misama u 7 i u 19 sati.