Radovi na mulu u Donjem Čelu bit će završeni i prije roka

Radovi na mulu u Donjem Čelu bit će završeni i prije roka

Grad Dubrovnik

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i dubrovački gradonačelnik Mato Franković obišli su danas radove na rekonstrukciji luke u Donjem Čelu na Koločepu.

"Ovo je jedan od osam EU projekata rekonstrukcije luka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, po čemu ova županija prednjači u RH. Projekt ide jako dobro, zadovoljni smo i prema podacima od izvođača, radovi bi mogli biti završeni i prije predviđenog roka, koji je 15. prosinca ove godine", rekao je ovom prigodom ministar Oleg Butković.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako radovi na projektu sanacije i rekonstrukcije rive Donje Čelo na Koločepu idu jako dobro te se završetak očekuje već početkom listopada, što je prije ugovorenog roka, dodavši kako u županiji imamo deset projekata lučke infratrukture, od kojih se osam planira financirati iz EU fondova, a sada su u različitim fazama provedbe.

„Zahvalni smo Ministarstvu i Vladi što razumiju naše probleme i važnost povezivanja, i kada se govori o ovim projektima, ali i o uspostavi brzobrodske linije Lastovo-Dubrovnik, koja je od iznimne važnosti. Tu je, dakako, Pelješki most, na kojemu radovi idu vrlo dobro i on ide svoje kraju, ali i daljnje prometno cestovno povezivanje – govorili smo o fazama u kojima se nalaze projekti brze ceste prema Zračnoj luci, kao i brza Pelješka cesta s obilaznicom Orebića i pripreme za autocestu od čvorišta Metković do Osojnika. Sve su to projekti koji su ključni za razvoj naše županije i siguran sam da ćemo na ovaj način – razumijevanjem Vlade RH, konkretno Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – sve i realizirati“, rekao je župan Dobroslavić.

Vrijednost projekta "Rekonstrukcija luke za javni promet u naselju Donje Čelo – otok Koločep"  je oko 30 milijuna kuna i najvećim se dijelom, u iznosu od 85 posto ukupne cijene, financira iz europskog Kohezijskog fonda, a ostatak od 15 posto osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Gradonačelnik Mato Franković ovom se prigodom zahvalio Županijskoj lučkoj upravi, Županiji dubrovačko-neretvanskoj i resornom Ministarstvu na ulaganju u lučku infrastrukturu Elafitskih otoka.

"Navedeno smatramo vrlo bitnim jer podiže kvalitetu života na našim Elafitskim otocima. Ono na čemu mi radimo jest ulaganje u komunalnu infrastrukturu, odnosno izgradnja vodoopskrbne i kanalizacijske mreže na našim otocima. Na Lopudu smo počeli, na Šipan ćemo vrlo skoro, a na Kalamoti ćemo prvo dogovoriti trasu s mještanima, a potom nakon izmjene projekta krenuti u daljnju pripremu za izvođenje radova izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže", naglasio je gradonačelnik Franković.

Prije obilaska održan je i sastanak na kojem se razgovaralo o projektima na području Grada i Županije, između ostalog i o mogućnosti financiranja ceste Tamarić u Mokošici. Za navedenu cestu Grad Dubrovnik već je ishodio građevinsku dozvolu, a njezinom izgradnjom i spajanjem s nerazvrstanom cestom Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, uvelike će se rasteretiti promet Ulicom Bartola Kašića u Mokošici, kao i olakšati pristup školi i vrtiću.