Rezervat Lokrum i ove godine obnovio "Skalu" i "Zrinskog"

Rezervat Lokrum i ove godine obnovio "Skalu" i "Zrinskog" Rezervat Lokrum i ove godine obnovio "Skalu" i "Zrinskog"

JU Rezervat Lokrum

Brodovi "Zrinski" i "Skala" izgrađeni su u Mokošici 1971.godine namjenski za potrebe JU Rezervat Lokrum i do danas, usprkos vremenu izgradnje, i dalje sigurno plove prema svom omiljenom otoku, velikim dijelom zahvaljujući svojim vrijednim posadama i starim dubrovačkim meštrima i kalafatima.

Nažalost, već nekoliko zadnjih godina zbog nedostatka kalafata (brodograditelja u drvu) u našem Gradu, a i cijeloj Županiji, brodovi odlaze na redovne godišnje remonte u brodogradilište "Marina Betina" u Betinu na otok Murter. Tako je bilo i ovu godinu.

Pored redovnih godišnjih remonta, i  rekonstrukcija drvene strukture navedenih brodova koja je u proteklih nekoliko godina odrađena  u brodogradilištu "Marina Betina" u Betini, u brodogradilištu "Leda" u Korčuli odradila se zamjena pogonskih strojeva, brodskih reduktora i propelera. Iznos ove zamjene za oba broda iznosila  je oko 2 milijuna kuna.

Zahtjevni remonti na brodovima "Zrinski" i "Skala" u brodogradilištu "Marina Betina" krenuli su 2014. godine kada je na brodu "Skala" odrađena rekonstrukcija prednjeg dijela broda (od srednjih vrata do prove)  koji je iznosio oko 650 tisuća kuna.

Nadalje, na brodu "Zrinski" 2016. godine uz redovni remont također je napravljena rekonstrukcija prednjeg dijela broda, a sve u iznosu od oko 700 tisuća kuna. Ovu zimu remont spomenutih brodova krenuo je već u prosincu 2018., a završio krajem travnja.

U tom vremenu posade su se izmjenjivale u brodogradilištu kako bi svojim sudjelovanjem u remontu doprinijeli dobrom izgledu, odnosno ujednačavanju vizualnog identiteta brodova kako bi se u što boljem svjetlu vratili u Grad, gdje i pripadaju. Na brodu "Zrinski" uz redovni remont napravile su se nove klupe za putnike i novi nosači pojaseva za spašavanje, a sve u iznosu od oko 365 tisuća kuna. Na brodu "Skala" uz redovni remont odrađena je rekonstrukcija krmenog dijela broda (od srednjih vrata prema krmi), a sve u iznosu od oko milijun kuna.

Zahvaljujući velikoj brizi i pažnji djelatnika Rezervata Lokrum, brodovi "Skala" i "Zrinski" još dugo će sigurno prevoziti putnike prema našem omiljenom otoku, našem Lokrumu!