Simpozij o dijabatesu i prehrani

Simpozij o dijabatesu i prehrani

U Dubrovniku se održava 31. međunarodni simpozij o dijabetesu i prehrani koji organizira Diabetes and Nutrition Study Group koji je i ove godine donio predavanja priznatih svjetskih stručnjaka iz područja nutricionizma i dijabetesa, među kojima su se posebno istaknuli dr. Wendy Russell, prof. dr Antonis Zampelas i dr. John L. Sievenpiper koji je iznio zaključak koji pruža novi pogled na kontroverze o šećeru i uobičajene prehrambene navike. Izjavivši da šećer ne može pridonijeti razvoju pretilosti ništa više od nekih drugih namirnica koje se konzumiraju u prevelikim količinama te da je ključ zdravog života ravnoteža između količine kalorija i tjelesne aktivnosti, Sievenpiper je odbacio potrebu za izbacivanjem samo jedne namirnice iz prehrane.

Profesor Antonis Zampelas ponudio je alternativu šećeru i istaknuo niskokalorična sladila kao važan alat u borbi protiv pretilosti kod ljudi oboljelih od dijabetesa. Naime, upravo su pretilost i povećana tjelesna težina jedan od rastućih problema s kojima se susreću ljudi oboljeli od dijabetesa tipa 2, a studije koje je prikazao profesor Zampleas ukazuju na to da niskokalorična sladila, poput aspartama ili stevije, mogu smanjiti ukupni dnevni unos kalorija te tako pozitivno utjecati na usvajanje dugoročnog optimalnog plana prehrane usvajanju plan prehrane koji ima za cilj kontrolu glikemijskog unosa, gubitak tjelesne težine  ili  njeno održavanje.