Škola u Opuzenu grijana geotermalnom energijom

Škola u Opuzenu grijana geotermalnom energijom

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Osnovna škola u Opuzenu među prvim je školama u Hrvatskoj koje se griju koristeći geotermalnu energiju. Rezultat je to EU projekta LEGEND, kojeg na području Dubrovačko-neretvanske županije provodi Regionalna razvojna agencija DUNEA.

Investicija je vrijedna 100.000 eura, a riječ je o demonstracijskom pilotu koji će ukazati na brojne benefite korištenja energije tla, kao oblika obnovljivog izvora energije.
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić obišao je novi pogon i tako službeno označio završetak radova. Projektom je financirana ugradnja geotermalnih košara, strojarskih i elektrotehničkih instalacija te radijatora, kao i sve istražne radnje koje su tome prethodile, a škola se već grije kroz novi sustav.
Osnovni cilj projekt LEGEND, iz IPA Adriatic programa prekogranične suradnje, jest skrenuti pozornost na geotermalnu energiju kao jedan od najvažnijih i najekonomičnijih izvora obnovljive energije, kako bi se rasprostranila upotreba obnovljivih izvora energije umjesto uporabe fosilnih goriva. Kolike su uštede moći će se pratiti i uz pomoć monitoring sustava koji u predvorju škole iskazuje brojke o potrošenoj energiji i ostvarenoj štednji. Projekt LEGEND trajao je tri godine i završava s krajem 2014.
Kao jedan od ključnih promotivnih alata projekta LEGEND predviđeni su demonstracijski piloti ugradnje toplinske pumpe u javnim zgradama. Zbog velikog dvorišta s pogodnim sastavom tla za iskorištavanje plitkih geotermalnih potencijala, za pilot investiciju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odabrana je Osnovna škola Opuzen. Postojeći termotehnički sustav grijanja s loživim uljem prenamijenjen je na obnovljivi izvor energije – dizalicu topline s tlom kao izvorom energije. To će školi znatno smanjiti troškove za grijanje. Investicija je vrijedna oko 100.000 eura, a sustav grijanja je već u funkciji. Sami radovi su se odvijali u 3 faze: geološko istraživanje, instalacija geotermalnih košara, te strojarske i elektrotehničke instalacije.